archív aktualít rok 2014

Dřevěný mechanický betlém v Horní Lidči představuje řemesla a zvyky v česko-slovenském pomezí

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

BetlemHL 1mPřed třemi lety, 25. prosince 2011, byl do provozu uveden unikátní projekt „Česko-Slovenský pohyblivý betlém“ v Horní Lidči na Valašsku. Byl realizován ve spolupráci s partnerskou obcí Dohňany na Slovensku a spolufinancován z prostředků Evropské unie v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce Slovenská republika – Česká republika 2007–2013.

Betlém je kompletně zhotoven z lipového dřeva a na jeho výrobě se podílelo 15 řezbářů z Česka a Slovenska. Práce trvala jeden rok. Celá scéna je umístěna na ploše 170 m², z toho samotný betlém má plochu 50 m². Je osazen více než 100 vyřezávanými stavbami a asi 230 figurami (z toho 75 mechanicky pohyblivými), jejichž prostřednictvím v betlému ožívají stará řemesla a zvyky místního kraje.

BetlemHL 2mMimo jiné dřevořezby je možné v betlému shlédnout 40 nejzajímavějších míst Zlínského a Trenčínského kraje, například Hostýn, Velehrad, hrad Buchlov, zámek Buchlovice, Radhošť, Trenčínský hrad, zámek Bojnice, lázně Luhačovice aj. Část betlému je vyhrazena také dřevěným stavbám z Horní Lidče. Ústředním motivem betlémské krajiny je Svatá rodina s Josefem, Marií, malým Ježíškem v jeslích a postavami Tří králů. Aby ji návštěvníci nemuseli v betlému dlouho hledat, je provedena v dominantní velikosti a umístěna v samostatném prostoru.

BetlemHL 3mSoučástí expozice betlému je kromě vyřezávaných dřevěných postaviček a architektur třicetiminutový filmový snímek, který byl pro tento účel natočen. Návštěvníkovi přibližuje nejzajímavější historické momenty, události, zvyky, stará původní řemesla tak, jak se v průběhu staletí vyvíjel život ve zdejším kraji, v česko-slovenském pomezí. V průběhu filmové projekce jsou osvětlovány jednotlivé monumenty betlému, o kterých se v daném okamžiku ve filmu hovoří. Podmanivá hudba Jiřího Pavlici a Hradišťanu včetně průvodního slova dotváří výjimečnou atmosféru betlémského příběhu o narození Ježíška.

BetlemHL 4mPři stavbě betlému byl kladen velký důraz na vytvoření zajímavého prostoru, ale také příjemné atmosféry, která divákovi umožňuje prožít hluboký duchovní zážitek. Tím je hornolidečský betlém charakteristický a mimořádný.

Betlém je otevřený celoročně každý den kromě pondělí, během prosince je otevřen i v pondělí. Více informací včetně otevírací doby a kontaktů naleznete na www.betlemhornilidec.cz.

Řezbáři, kteří se na tvorbě betlému podíleli:
Zdeněk Matyáš (Valašské Klobouky), Milan Pařenica (Valašské Meziříčí), Kamil Andres (Třebechovice pod Orebem), Jiří Rychnovský (Malý Beranov), Jiří Kostiha (Sobůlky), Bedřich Šilar (Lanškroun), Anton Kadura (Podvysoká, SR), Igor Prilinský (Prievidza, SR), Tibor Vido (Prievidza, SR), Martin Cigánek (Poteč u Valašských Klobouk), František Nedomlel (Bruntál), Jan Vincker (Hranice-Město), Martin Filák (Francova Lhota), Josef Zelinka (Šitbořice).

BetlemHL 5s

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina