archív aktualít rok 2014

Trendy na IMM: barevná a materiálová pestrost, individualita, relaxace, komfort

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

IMM14 Trandy 0mNábytkářský veletrh imm cologne v Kolíně nad Rýnem je citlivým barometrem trendů v oblasti bydlení a zařizování, které lze v nejbližší době očekávat jako realitu na trhu s nábytkem a bytovým zařízením. Ten letošní zdůraznil barevnou pestrost, individualitu a pohodlí.

Globální mix a retro

Na rozdíl od chladného virtuálního světa internetu chtějí lidé ve svých domovech komfort, harmonické tvary a barvy a útulné doplňky. V zařizování hrají hlavní roli především individuální nábytkové kusy – někdy to připomíná návštěvu blešího trhu. Dominuje záliba v kombinování zdánlivě nekombinovatelných věcí: dřevo je v kontrastu se silnými barevnými akcenty, společně jsou používány různé druhy dřevin a jejich přírodní vzhled je oživován „zářivě“ barevným příležitostným nábytkem a očividně umělými prvky a materiály, jako jsou high-tech textilie, plastové židle a futuristické konstrukce. Neobvyklá je např. kombinace dřeva s plstí na čelních plochách úložného nábytku do obývacích pokojů. Jednou větou: Globální mix s nádechem romantiky.

IMM14 Trandy 1m 

IMM14 Trandy 2m

Když dřevo, tak dub

V sektoru nábytku z masivního dřeva jednoznačně dominoval dub, a to ve všech jeho přírodních podobách. Mezi stálice patří také buk a ořech. Výrazný posun oproti předchozím dvěma ročníkům IMM jsme ale zaznamenali v rustikálním vzhledu, který se od hlubokých strukturovaných povrchů a efektu štípaného dřeva přesunul k přiznaným a zdůrazněným vadám, jako jsou suky, nepravé jádro, tvrdá hniloba anebo poškození dřevokazným hmyzem. Strukturované povrhy zůstávají sice stále v oblibě, ale pouze na úrovni drásání s různým stupněm intenzity.

IMM14 Trandy 3m

Barevná pestrost

Zářivé jasné tóny a široká škála barev se začínají vracet, a to především do segmentu čalouněného odpočivného nábytku, kde se jako potahový materiál (vedle rostoucí obliby usní) ve velké míře používá plst. K nejfrekventovanějším patřila červená, fialová, žlutá, zelená, modrá a různé odstíny mezi modrou a zelenou (azurová, tyrkysová, petrolejová). Barevná pestrost „postihla“ nejen celé kolekce nábytku, ale i některé jednotlivé kusy, které doslova „hrály všemi barvami“.

IMM14 Trandy 4m 

Částečně se tyto „trendové“ barvy objevovaly i v oblasti úložného nábytku. Zde ale stále převládá provedení v bílé a smetanové barvě, v různých odstínech šedé, a velmi často se uplatňují kombinace těchto barev mezi sebou nebo se dřevem (a dřevěnými dezény). V oblasti levnějšího sortimentu, tzv. demont nábytku, z laminovaných plošných materiálů působil tento trend až uniformě.

IMM14 Trandy 5m 

Útulnost a pohoda pro relaxaci

V sektoru lůžek a matrací, stejně jako čalouněného odpočivného nábytku, moderní zákazník utíká od dřívějšího ideálu tvrdého ležení a sezení a komfort si spojuje s útulností a měkčím lehacím a sedacím konceptem. Lehací plochy nabírají na tloušťkách, přibývají vrstvy kvalitních výplňových materiálů s různými vlastnostmi nabízejícími uživateli maximální komfort dle individuálních požadavků a tělesných parametrů – samozřejmě při dodržení všech zdravotních a hygienických předpokladů.

IMM14 Trandy 6m 

Lidstvo se do budoucna bude stále více potýkat s novým civilizačním problémem – hlukem. Boj s tímto faktorem, výrazně snižujícím komfort pro relaxaci a spánek, se z oblasti stavebnictví začíná přesouvat i do bytového vybavení. Jsou např. nabízena lůžka, která „vyrábí ticho“, přesněji řečeno účinně tlumí hluk. Zabudované audiosystémy umožňují odpočinek ještě posílit např. reprodukcí relaxační hudby, lesních zvuků apod.

IMM14 Trandy 7m 

Zvukové systémy v nábytku

Elektronika v dnešních domácnostech hraje významnou roli. Z polic a knihoven mizí knihy, z domácích pracoven šanony s dokumenty a přesouvají se v elektronické podobě do IT technologií. Ty se z dřívějších PC a laptopů zmenšují do podoby tabletů a smartphonů. Paralelně s tím se vyvíjí i požadavky na pracovní nábytek. Ten se mění do podoby úsporných úložných prostor s minimální pracovní plochou, nezřídka koncipovaný jako malý přístěnný sekretář nebo plochý panel se sklápěcí čelní deskou zavěšený na stěně. V nábytku se tak uvolňuje prostor pro zabudování velkých LED a plazmových televizí s obrazem v HD kvalitě a pro kvalitní audiosystémy.

IMM14 Trandy 8m 

Nadčasovost má stále svoji hodnotu

Zdá se, že v zařizování z hlediska stylů neexistují limity. Letošní imm cologne opět zvýšil význam a hodnotu nadčasového designu prostřednictvím mnoha „reedic“ a „re-návrhů“ vycházejících ze vzorů nábytkové „klasiky“ minulého století. Inu, některé věci nestárnou…

IMM14 Trandy 9m 

Podrobněji se trendům z imm cologne 2014 budeme věnovat v reportáži v příštím vydání DM.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina