archív aktualít rok 2012

Spracovatelia dreva združení v ZSD SR apelujú na vládu a štátne inštitúcie

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Logo_ZSDSRVždy ku koncu kalendárneho roka sa vynárajú problémy piliarskych podnikov a spracovateľov dreva v SR s dodávkami drevnej hmoty pre budúci rok. Napriek náznakom spolupráce sa ani v tomto roku nepodarilo nadviazať s predstaviteľmi vlády SR, rezortu pôdohospodárstva a štátnymi inštitúciami uspokojivý partnerský dialóg. Zväz spracovateľov dreva SR sa usiloval pomôcť pri hľadaní udržateľného riešenia pre celý lesnícko-drevársky komplex.

Celý lesnícko-drevársky komplex na seba viaže desaťtisíce pracovných miest. Pre nedostatok guľatiny hrozí reálna odstávka a rušenie pracovných miest!

Aj kvôli tomu, aby upozornili na existenčné problémy zamestnávateľov v piliarskych prevádzkach, pozýva ZSD SR predstaviteľov médií na tlačovú konferenciu. Uskutoční sa zajtra – 12. decembra 2012 o 13:00 v hoteli LUX v Banskej Bystrici.

Témou je Výzva pre vládu SR a štátne inštitúcie na bezodkladné riešenie problémov v drevársko-lesníckom komplexe Slovenska.

Na tlačovej konferencii podrobne uvedú všetky detaily problémov a ich riešenia:

Ing. Igor Patráš, prezident ZSD SR

Ing. Milan Benco, viceprezident ZSD SR

Ing. Ján Báťka, podpredseda Drevárskej sekcie ZSD SR

Ivan Hruška, člen Drevárskej sekcie ZSD SR

PhDr. Peter Zemaník, generálny sekretár ZSD SR

Minulý týždeň sme priniesli na našom portáli tri spravodajské bloky, ktoré načrtli príčiny situácie. Základom bola informácia o znížení ťažby dreva v roku 2013 v š.p. LESY SRnásledné stanovisko ZSD SR. V ten deň (5. decembra 2012) sa konalo výjazdové zasadnutie vlády SR v Krásne nad Kysucou. Na zasadnutí sa mala vláda zaoberať opatreniami na optimalizáciu distribúcie a spracovania vyťaženej drevnej hmoty v regióne Kysúc. Prijali uznesenie podporiť regionálny drevospracujúci priemysel a regionálnu zamestnanosť – v termíne do 28.3.2013 a za úlohu je zodpovedný minister pôdohospodárstva a regionálneho rozvoja.

Tesne po rokovaní sa uskutočnila tlačová konferencia predsedu vlády SR Roberta Fica. Na našu otázku ako budú riešené problémy s nedostatkom drevnej hmoty v budúcom roku nevedel odpovedať, lebo za splnenie úlohy je zodpovedný minister pôdohospodárstva a regionálneho rozvoja Ľubomír Jahnátek. Počas stretnutia s ním sa vyjadril, že znížená ťažba dreva v š.p. LESY SR je v súlade s 10-ročným hospodárskym plánom. Keď š.p. nedokáže garantovať výšku požiadaviek, majú sa privátne piliarske firmy skontaktovať s privátnymi majiteľmi lesov o dodávky guľatiny.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina