archív aktualít rok 2012

Zelená úsporám se vrací!

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Zateplovani_drevostavbyProgram Zelená úsporám sice končí, ale ministr životního prostředí Tomáš Chalupa v úterý 27.11.2012 představil další dotační program Nová zelená úsporám. Z toho budou podporovány jak soukromé domy, tak veřejné budovy.

Program Nová zelená úsporám je zaměřen na investice do energetických úspor při rekonstrukcích i v novostavbách. V programu bude podporováno například komplexní zateplování rodinných a bytových domů a veřejných budov (školy, školky, domovy seniorů apod.),a také nová výstavba v pasivním energetickém standardu.

Opatření budou financována formou přímé dotace, zvýhodněného úvěru a bonusu. Bude podporována i příprava projektové dokumentace. Žadateli o dotaci mohou být například vlastníci rodinných a bytových domů, tzn. fyzické osoby, společenství vlastníků bytových jednotek, bytová družstva, města a obce (včetně městských částí), podnikatelské subjekty, případně další právnické osoby.

Program předpokládá poskytování dotací ve třech hladinách:

Hladina 1 – snížení potřeby tepla na vytápění alespoň o 40 % (podpora 25 % z uznatelných nákladů)

Hladina 2 – snížení potřeby tepla na vytápění alespoň o 50 % (podpora 35 % z uznatelných nákladů)

Hladina 3 – snížení potřeby tepla na vytápění alespoň o 60 % (podpora 50 % z uznatelných nákladů)

Podmínky programu Nová zelená úsporám budou vyhlášeny na začátku příštího roku, pokud bude připravena národní legislativa. Čeká se na prováděcí vyhlášku k zákonu 406/2000 Sb., o hospodaření energií, která stanoví požadavky na energetickou náročnost budov. V případě její platnosti by v březnu 2013 měla být vypsána první výzva s předpokládanou alokací 1,4 mld. Kč. Příjem žádostí o dotace bude zahájen v srpnu 2013. Žadatelé tedy budou mít dostatek času na zpracování projektové dokumentace. V roce 2014 by měla být vyhlášena výzva pro veřejné budovy.

Požádat o dotaci bude možné elektronicky a na krajských pracovištích Státního fondu životního prostředí ČR, a to jak před realizací opatření tak po ní. Uznány však budou pouze náklady na opatření realizované po 1. lednu 2013.

Žadatelům je k dispozici bezplatná informační linka 800 260 500 (po–pá od 7:30 do 16:00) a stránky www.nova-zelenausporam.cz.

Více informací naleznete v přiložené pdf prezentaci Nová zelená úsporám

Zdroj: Ministerstvo životního prostředí
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina