archív aktualít rok 2012

Pražanům se v tramvajích více zamlouvají dřevěné sedačky

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Drevene_sedackyPražský dopravní podnik mění čalouněné sedačky v tramvajích za dřevěné. Do šesti let by je měla mít polovina tramvají v hlavním městě. Podle informací, které zveřejnila ČTK, si je vybrali sami cestující.

Z nedávné ankety podniku vyplynulo, že dřevěné sedačky mezi cestujícími vedou nad čalouněnými i plastovými. To se podniku zamlouvá, neboť dřevěné sedačky jsou prý levnější. A to jak z hlediska pořizovací ceny, která se pohybuje kolem 3500 Kč, tak z hlediska údržby. Podle zveřejněné zprávy je cena čalouněné sedačky více než dvojnásobná. U sklolaminátové to dělá cca 5000 Kč.

O zavedení dřevěných sedaček do pražských tramvají se mluvilo již v roce 2008 v souvislosti s prezentací prototypu nové tramvaje pro Prahu ŠKODA ForCity s typovým označením ŠKODA 15T, jejímž výrobcem je plzeňská Škoda Transportation. Každý článek tramvaje byl vybaven jiným typem sedaček: plastovými, plastovými s textilním čalouněním a dřevěnými s vysokými opěradly zhotovenými z jednoho kusu tvarované překližky.

O definitivní podobě sedadel se mělo rozhodnout po ukončení zkušebního provozu během prvního čtvrtletí 2009. Podle tehdejšího generálního ředitele DP Martina Dvořáka byla jedním z rozhodujících faktorů údržba, která podle něj hovořila pro plastová sedadla. Brány ale měly být v úvahu i názory občanů, kteří se mohli vyjádřit ve veřejném hlasování.

Tehdejší pražský primátor Pavel Bém se během oficiálního představení tramvaje v Plzni projevil jako schopný vizionář. K otázce interiéru uvedl, že bude nejspíše zvolena varianta s dřevěnými sedáky.

Foto: Škoda Transportation

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina