archív aktualít rok 2012

Stavbaři se pohybují na hraně kvality

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Stavba_rodinne_domy2Již téměř 60 % stavebních firem realizuje stavby na hranici bezpečné ceny*. Vyplývá to z výsledků Kvartální analýzy českého stavebnictví, kterou zpracovala CEEC Research. Kvalita stavebních prací se stává aktuálně velmi významným tématem na českém i slovenském trhu.

„Řada ředitelů stavebních firem potvrzuje, že současná krize na trhu, která se projevuje nedostatkem zakázek a s tím spojenou snahou investorů o dosažení co nejnižších cen, je v některých případech nutí i k snižování kvality stavebních prací,“ komentuje výsledky aktuálního výzkumu Jiří Vacek, ředitel CEEC Research, analytické společnosti specializující se primárně na segment stavebnictví ve středoevropském regionu. „Tento trend však z dlouhodobého hlediska může mít pro investora přesně opačný dopad, tedy větší množství oprav a tím pádem i výrazně vyšší náklady na údržbu staveb,“ dodává Jiří Vacek.

Graf_stavebnictvi_4Q2012Podle výsledků výzkumu stavební firmy přistupují ke snižování kvality realizované práce v důsledku vysokého tlaku zadavatele na snižování ceny zakázky. V červenci tuto skutečnost deklarovalo 24 % stavebních firem a také 40 % projekčních společností. Obdobný výzkum mezi stavebními firmami CEEC Research realizovala i na Slovensku, tam tento postup ve výběrových řízeních (s cílem zůstat cenově konkurenceschopná a zakázku vyhrát) potvrzuje až 42 % společností.

* Bezpečnou cenu definují Česká komora architektů (ČKA) a Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT) jako cenu, za kterou lze se zárukou vyprojektovat (případně i realizovat) kvalitní, bezpečnou stavbu. Stavby projektované (případně realizované) za bezpečnou cenu mají zaručenou užitnou hodnotu v čase, u takových staveb nedochází k následnému navyšování nákladů stavby a jejího provozu.


Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina