archív aktualít rok 2012

Tvarohové vazníky se vrátily do Techmanie

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Tvarohove_vaznikyStavbaři minulý týden instalovali do stavby budoucího planetária, které vzniká v areálu plzeňské Techmanie, dřevěné Hetzerovy vazníky, vyrobené podle patentu z počátku dvacátého století. Celkem bylo vztyčeno deset vazníků o výšce 11,5 metru a šířce 20 metrů, včetně dvou původních z roku 1917.

Historické vazníky z roku 1917 byly podle sdělení tiskového mluvčího Techmanie Tomáše Moravce lepeny směsí tvarohu a vápna. „Podařilo se nám zachránit dva z těchto historických vazníků, na zbytku se bohužel podepsala vlhkost a plíseň, musely být tedy nahrazeny autentickými kopiemi,“ dodává Moravec.

Metoda lepených dřevěných vazníků ze smrkových a bukových lamel, pojmenovaná po svém vynálezci, výmarském konstruktérovi Otto Hetzerovi, byla v českých zemích poprvé použita právě při stavbě „škodovácké“ jídelny, budoucího planetária, a to převážně z finančních důvodů: dřevěná konstrukce byla v dobách první světové války realizovatelnější nežli ocelová. Pro výrobu 1 m2 vazníků bylo prý tehdy zapotřebí 500 gramů tvarohu a 100 gramů jemně rozetřeného vápna – vzniklo tak originální lepidlo, které do 24 hodin dokázalo rozměrnou konstrukci spolehlivě slepit.

„Pozoruhodné je, že do vlastní konstrukce dvou původních vazníků, které se vrací do čel stavby, nebylo nutné výrazně zasahovat, historické lepidlo drží i po téměř sto letech,“ komentuje technický manažer science centra Zbyněk Rada. Ten také podotýká, že repliky osmi zbývajících nosníků byly sice vyrobeny stejným konstrukčním způsobem skládaných lamel, nicméně lepidlo již bylo použito zcela moderní: „Tvaroh a vápno už jsme vzhledem k dnešním bezpečnostním předpisům a normám nepoužili“, usmívá se Rada.

Planetárium by se mělo návštěvníkům otevřít na podzim příštího roku.

Zdroj: mezinami.cz

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina