archív aktualít rok 2012

Slovenský stavební trh poklesne mnohem výrazněji než loni

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Stavba2V roce 2012 bude podle většiny ředitelů slovenských stavebních společností pokles stavebního trhu nejen pokračovat, měl by dokonce klesnout až o 6,9 %. Už v roce 2013 by ale podle výsledků Kvartální analýzy slovenského stavebnictví 2/2012, připravené společností CEEC Research ve spolupráci s KPMG Slovensko, mohlo dojít k opětovnému mírnému růstu trhu.

Pokles trhu v roce 2012 očekává podle výzkumu 78 % ředitelů stavebních společností. „Obavy ředitelů slovenských stavebních společností ohledně budoucího vývoje dále rostou, klíčovým momentem pro další směřování celého sektoru bude rozhodnutí nové vlády o případné proinvestiční nebo naopak restriktivní fiskální politice v této oblasti,“ komentuje výsledky výzkumu Jiří Vacek, ředitel  CEEC Research.

Slovenské stavebnictví klesá konzistentně už tři roky. Loni podle nejnovějších údajů Slovenského štatistického úradu došlo k poklesu trhu o 1,8 %, CEEC Research přitom predikoval v Kvartální analýze slovenského stavebnictví publikované v květnu 2011 pokles o 1,8 %.

Pokles tržeb očekává letos mírně nadpoloviční většina slovenských stavebních společností (51 %). Vývoje se obávají zejména střední a malé firmy. „Nedá se jednoznačně určit, zda slovenské stavebnictví má to nejhorší za sebou. Přestože na Slovensku byly vysoutěženy velké tendry v oblasti dopravních staveb, ceny jsou hodně napjaté z hlediska nepředvídatelné inflace a dalšího vývoje,“ říká zástupce jedné z velkých společností Vlastislav Šlajs. Stejně jako u vývoje celého stavebního trhu ale stavaři věří, že už v roce 2013 by se tržby měly vrátit k růstu.

Vytíženost kapacit stavebních společností se aktuálně propadla na 58 %, pro srovnání v listopadu se pohybovala na úrovni 75 %. I přesto, že na tento výsledek má vliv aktuální mimosezóna, jde o velmi nízkou hodnotu vytíženosti kapacit firem, která je dlouhodobě neudržitelná. Firmy tak budou muset letos buď vytíženost zvýšit, nebo redukovat své kapacity, jinak jim hrozí zánik. „I když dojde k nárůstu fyzického objemu stavebních prací na projektech infrastruktury a v sektoru pozemních staveb, budou firmy hlavně na infrastrukturních projektech pracovat za takové ceny a pod takovými smluvními riziky, které způsobí velké problémy nejen velkým firmám, ale i jejich subdodavatelům,“ myslí si Dušan Šamudovský, generální ředitel Doprastavu.

Nejnovější informace a diskusi s představiteli Vlády SR a generálními řediteli až 180 stavebních společností přinese Setkání lídrů slovenského stavebnictví 2012, které se koná 30. května v hotelu Kempinski Bratislava.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina