archív aktualít rok 2012

Únorové požáry zničily tři provozy

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Pozar1Během druhého letošního měsíce museli hasiči vyjíždět ke třem významnějším případům požárů v dřevozpracujících a nábytkářských provozech.

Rozsáhlý požár v dřevařské firmě Dřevomax v obci Mostkov na Šumpersku dne 8. února likvidovalo osm jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. V době příjezdu prvních osádek cisternových vozidel v brzkých ranních hodinách byla větší část objektu o rozměrech zhruba 60 x 20 m v plamenech a oheň se rychle šířil. Požár se hasičům podařilo dostat pod kontrolu po více jak dvou hodinách. Dřívější hospodářská budova přišla zcela o střechu. Škodu policie předběžně odhadla na 3 miliony Kč. Podle hasičů by ale nakonec nemusela být tak vysoká. Díky betonovému stropu přízemní části a ocelovým překladům naštěstí nedošlo k propadu do prostor s dřevařskou technologií a dalšímu vybavení dílny. Došlo ale k poškození administračních prostor. Naštěstí během vzniku požáru se v objektu nikdo nenacházel.

V dřevovýrobě pracuje 12 zaměstnanců. „Snažíme se pokračovat dál, i když nejedeme na plný výkon. Střechu jsme provizorně zakryli a jednám o úvěru na její opravu,“ uvedl majitel firmy Jan Ryšánek, který budovu údajně neměl pojištěnou.

Pozar2Předběžná škoda ve výši 1 milion Kč byla stanovena po požáru výrobní haly nábytkářské společnosti Aksamite v obci Liderovice na Táborsku. K požáru došlo 15. února ve večerních hodinách. Plameny zachvátily střechu a půdní prostor objektu o půdorysu cca 50 x 15 metrů. Hasičům se je podařilo dostat pod kontrolu do půl hodiny. Díky dobré stavební konstrukci objektu a zároveň díky rychlému zásahu čtyř zasahujících jednotek se podařilo, že požár zůstal pouze ve střeše a půdě a nedostal se do přízemí haly, kde bylo uloženo velké množství materiálu. Nikdo naštěstí nebyl zraněn. „Možná dva tři týdny tu pracovat nebudeme, ale jinak výroba ohrožená není,“ uvedl krátce po požáru spolumajitel a jednatel firmy Vladimír Bláha.

Pozar3V nábytkářské firmě Kaláb v Čeložnicích na Hodonínsku podle prvotního předběžného odhadu vyšetřovatele způsobil požár v neděli 19. února škodu za 5 milionů Kč. Zasahovaly u něho čtyři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů. Do uzavřeného objektu museli vniknout násilím. Plameny objevili ve stropu v rohu lakovny a u lisu na dřevěné brikety a kotle na jejich spalování. Vlivem požáru došlo ke zborcení části stropu s krytinou z hliníkového plechu a fotovoltaickými články a s několika vrstvami izolace. Oheň se podařilo dostat pod kontrolu zhruba do hodiny. Z požářiště a jeho okolí hasiči vynášeli a vyváželi barvy, ředidla, uskladněné dřevo a další materiál nezasažený požárem. Oheň kromě střechy lakovny zničil i střechu nad dalšími prostorami výrobny nábytku na ploše zhruba 60 m2. Zasažena byla také vzduchotechnika, lis na dřevěné brikety a další technologie, kotel na dřevěné brikety i uskladněné dřevo. Pravděpodobnou příčinou vzniku požáru byla technická závada na elektroinstalaci.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina