archív aktualít rok 2012

Reagujme rychle na novou poptávku

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Martin_TlapaNedávný průzkum mezi našimi exportními firmami ukázal, že nejčastějším protikrizovým opatřením bylo propouštění zaměstnanců (53 %) a omezení objemu investic (39 %). Pouze jediné procento dotázaných firem uvedlo, že inovovalo své procesy a výrobu. Historie přitom ukazuje, že právě v krizi vznikají nové firmy (Hewlett-Packard nebo General Electric), které cítí, že krize vytváří novou poptávku. Kdo ji dokáže nejlépe předvídat, má velkou výhodu.

Umět předvídat budoucí poptávku po nových řešeních je mnohokrát uváděným klíčem k úspěchu. Naše uvažování bývá opačné. Nespoléhejme se tedy příliš na vše tradiční, minulé, osvědčené a přesvědčme ostatní o výhodách umět předvídat ve stále rychlejším, globalizujícím se světě.

Co lze vystopovat ze zkušeností jiných, stejně otevřených a úspěšných globálních firem? V první řadě je to posedlost a vzrušení při hledání, přemýšlení a snění nad tím, co přijde. Docela trefně to vystihl Wayne Gretzky, možná nejlepší hokejista všech dob, když řekl, že dobrý hráč je tam, kde je puk, zatímco skvělý hráč má namířeno tam, kde se puk teprve objeví. A to mimochodem odděluje ty, na které se zapomíná, od těch, kteří jsou uctíváni ve dvoranách slávy. A kteří, což je jistě stejně významné, mají i vyšší platové ohodnocení…

(Úryvek z článku Martina Tlapy, náměstka ministra průmyslu a obchodu ČR. Přečíst celý článek.)
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina