archív aktualít rok 2011

Stát pomůže rozvoji rizikového kapitálu

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Logo_CzechInvestNastartovat rozvoj rizikového kapitálu pro ty nejmenší začínající firmy, který je dnes v České republice prakticky nedostupný – to je cílem Ministerstva průmyslu a obchodu a jeho projektu pod souhrnným označením Seed fond. Jeho hlavní součástí bude přímo fond rizikového kapitálu, který bude se soukromými osobami investovat do dobrých podnikatelských nápadů. Kromě toho se ale ministerstvo zaměří i na vytváření celého ekosystému, který bude rizikový kapitál podporovat.

Základem systému bude nový fond růstového kapitálu. Český rozvojový, uzavřený investiční fond bude do začínajících firem s vysoce inovačními nápady investovat nejméně pět milionů korun, a to obvykle po dobu pěti let. Po této době státní fond svůj podíl v začínající firmě prodá a finance se budou moci použít znovu.

Firmy, do kterých by mohl fond investovat, pomůže vyhledat a připravit projekt CzechEkoSystem představený agenturou CzechInvest. Jeho cílem je vytvořit napříč Českou republikou prostředí, ve kterém budou vyrůstat podnikatelé dobře připravení postavit na svém nápadu dobře fungující podniky.

Inspiraci pro založení jak fondu rizikového kapitálu, tak pro nastavení projektu CzechEkoSystem MPO a agentura CzechInvest hledaly zejména v zemích, kde už obdobné projekty fungují.

Fond růstového kapitálu bude zpočátku fungovat s rozpočtem 660 milionů korun, pro projekt CzechEkoSystem je připravených 206 milionů korun. Oba projekty budou hrazené ze zdrojů Evropské unie. CzechEkoSystem by měl začít fungovat ještě do konce letošního roku, Seed fond by svou první investici mohl výhledově uskutečnit už v roce 2012.

Zdroj: MPO

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina