archív aktualít rok 2011

Do vily Tugendhat se vrátí i původní nábytek

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Tugendhat1Ještě půl roku práce zbývá dělníkům, kteří opravují brněnskou perlu funkcionalismu. Vila Tugendhat se oficiálně otevře příští rok v lednu. „Kolaudaci máme naplánovanou na 24. ledna“, potvrdil brněnský primátor Roman Onderka. Podle něj by v lednu mohly památku UNESCO spatřit první návštěvníci. Ti uvidí i původní nábytek, který Tugedhatovi používali v roce 1930, když se do vily nastěhovali. 
Nyní jej vlastní potomci Tugendhatů, kteří bydlí ve Vídni.

„Dohodl jsem se s rodinou, že od nich Brno nábytek odkoupí. Ceny jsou velice vstřícné. Jsou mnohem nižší, než ty, za které by se dražilo na zahraničních aukcích,“ konstatoval Onderka.
Vila tak dostane devět původních kusů – mezi nimi i postel, komodu či poličky z makasaru. Pokud ovšem nákup odsouhlasí brněnští zastupitelé. „Další nábytek vyrábíme. Už jsou hotové polotovary na sedací soupravy. Vše vychází z původního vybavení vily. Zachováme tak tvary i barvy,“ dodal stavbyvedoucí Michal Malásek, který má rekonstrukci památky na starosti.

Tugendhat2Tugendhat3Koncem ledna by se mohly ve vile konat první prohlídky. Návštěvníci se podívají do míst, která dříve vidět nemohli, nebo se do nich dostali jen výjimečně. Turistický okruh bude doplněn o návštěvu technického zázemí a expozice věnované architektovi vily.

S opravou architektonické památky se začalo před rokem v březnu. Původně se počítalo, že vyjde na 146 milionů korun. Spolkne však o 17 milionů více. Samotné rekonstrukci předcházelo dlouhých šest let tahanic. První výběrové řízení na projekt oprav bylo vyhlášeno v roce 2004. Skupina architektů je ale označila za zmanipulované, následovaly roky soudních tahanic a jednání s potomky vlastníků vily, kteří chtěli objekt zpět. Rekonstrukce tak byla zahájena až loni.

Opravy nečekaně odkryly i řadu pokladů. Tím posledním je část původní konstrukce stolu, která se našla v podlaze v jídelně hned u původně makasarové stěny. I ta se do „Tugendhatky“ po rekonstrukci vrátí. Po roce 1940 ji odvezli Němci. Nahradila ji replika, přičemž originál se našel teprve letos v menze právnické fakulty, kde za druhé světové války sídlilo gestapo.

Slavná vila vznikala podle plánů architekta Ludwiga Miese van der Rohe, který začal objekt navrhovat v roce 1928. O dva roky později se rodina mohla do domu, který tehdy pořídila za téměř tři sta tisíc korun, nastěhovat.

Zdroj: Mladá fronta Dnes

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina