archív aktualít rok 2011

Ministerstvo chce bojovat proti kartelovým dohodám

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Tendry_1Ministerstvo zemědělství ČR prošetří tendry s.p. Lesy ČR, jejichž vítězové odmítnou podepsat smlouvu, aby tak zabránilo kartelům a spekulacím. Pokud na některé ze 117 územních jednotek vznikne podezření z manipulace, bude tato soutěž zrušena. Prohlásil to ministr zemědělství Ivan Fuksa. Ministerstvo tak reaguje na zjištění protikorupční organizace Transparency International (TIC), podle které už výsledky tendrů Lesů ČR na těžbu a další lesnické práce v letošním roce vyvolávají silné podezření z existence kartelu některých lesnických firem.

TIC upozornila zvláště na to, že smlouvy se státním podnikem, který obhospodařuje zhruba polovinu lesů v Česku, podepsala jen třetina vítězů tendrů, zhruba další třetina kontraktů byla podepsána z druhého místa a zbytek ze třetího místa. Rozdíl mezi potenciálním ziskem pro stát z lesních tendrů a skutečným ziskem se přitom může pohybovat až v miliardách korun. Podle České asociace podnikatelů v lesním hospodářství nelze vyloučit, že některé firmy se s dalšími subjekty dopředu dohodly, že po svém vítězství díky úmyslně nadhodnocené ceně ze soutěže za určitou kompenzaci odstoupí a zakázku druhé společnosti přenechají.

Tendry_2Jednoznačným krokem proti riziku kartelů a spekulativních nabídek bude podle ministerstva přezkoumání každého případu, kdy vítěz odmítne podepsat smlouvu. „V případě podezření z manipulace bude tato soutěž zrušena. Tyto případy přezkoumá komise, ve které bude zastoupena i Transparency International,“ řekl Ivan Fuksa. V souladu se záměrem zajistit naprosto otevřenou soutěž budou do druhého kola připuštěny všechny subjekty, které splní podmínky technické kvalifikace. Kontrola se zaměří i na nabídky majetkově propojených lesnických firem. V případě odstoupení jedné z nich budou vyřazeny i nabídky ostatních. Nebude tak moci dojít k přepouštění zakázek mezi společnostmi z jedné skupiny. Pokud bude soutěž kvůli odstoupení vítězné firmy zrušena, bude vyhlášeno nové jednací řízení bez uveřejnění, do kterého se ale vítěz už nebude moci přihlásit.
Z výsledků tendrů pro rok 2011 mj. vyplývá, že firma České dřevařské závody Praha, která vyhrála na 36 ze 108 území, na nichž se pro letošní rok soutěžilo, nakonec uzavřela smlouvy jen na osmi z nich. Nejúspěšnější tak nakonec byla Less & Forest podnikatele Jana Mičánka, která uzavřela 28 kontraktů.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina