archív aktualít rok 2011

Bučina DDD naštartovala produktivitu vo výrobe lepeného dreva

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

bucinalehota1Bučina DDD od 1. apríla 2011 prevádzkuje pílu Less & Timber SK, s.r.o., v Lehote pod Vtáčnikom (dnes Kronotimber SK, s.r.o.). Vyrába tam rezivo, ktoré v ďalšej fáze upravuje na hranolčeky do svojej výroby lepeného dreva vo Zvolene. Mokrý odpad (piliny a štiepku) vozí do závodu vo Zvolene, kde ich spracováva vo výrobe DTD. Suchý odpad (hobliny) spaľuje priamo na píle a získané teplo používa na vykurovanie sušiarne a parenie hranolčekov. Týmto novým usporiadaním výrobného cyklu sa Bučine DDD už v máji 2011 podarilo zvýšiť produktivitu vo výrobe lepeného dreva o 25 % a znížiť dopravné náklady až o 50 %. Zároveň sa stala sebestačnou v dodávkach nosných bukových hranolčekov (75 % výroby  lepeného dreva vo Zvolene) a v súčasnosti nakupuje už len hranolčeky z dubových a iných drevín.

bucinalehota2Pílu v Lehote pod Vtáčnikom Bučina DDD v súčasnosti prevádzkuje na tri zmeny. Predpokladaný ročný porez je na úrovni 38 000 m³ bukových piliarskych výrezov, čo zodpovedá využitiu píly približne na 75 %. Hlavným dodávateľom bukových piliarskych výrezov je štátny podnik LESY SR. Píla v súčasnosti zamestnáva 82 pracovníkov.
Ako povedal konateľ Bučina DDD Ing. Antonín Juříček, spoločnosť akvizíciou píly okrem bukových hranolčekov v stabilnej kvalite získala aj možnosť ďalšieho rastu výroby lepeného dreva vo Zvolene. Zároveň svojim zákazníkom dokáže garantovať dodacie termíny. „Aj vďaka kúpe píly v Lehote pod Vtáčnikom má Bučina DDD na Slovensku v súčasnosti najlepšie hotové lepené dosky a ako jediný výrobca tohto produktu dokáže generovať zisk. Naším dlhodobým cieľom je prevziať všetky výroby lepeného dreva na Slovensku a sústrediť ich vo Zvolene,” povedal Juríček.
Predajný sortiment Bučina DDD v súčasnosti tvoria surové a laminované drevotrieskové dosky, masívne lepené dosky, MDF dosky, HDF dosky, OSB dosky, pracovné dosky a impregnované fólie. Od prevzatia nadnárodnou skupinou Kronospan spoločnosť Bučina DDD vo Zvolene investovala viac ako 130 mil. eur. V súčasnosti zamestnáva 265 pracovníkov, čo je od jej vzniku v roku 2003 nárast o 80 pracovných miest. Za finančný rok 2010 spoločnosť dosiahla obrat 63 mil. eur.

bucinalehota3

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina