archív aktualít rok 2011

Babiš chce koupit DDL, družstvo jeho nabídku odmítlo

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

ddl2V Pelhřimovském deníku ze dne 25.5.2011 byl zveřejněn rozhovor s Andrejem Babišem, šéfem holdingu Agrofert, který se v posledních měsících aktivně snaží proniknout i do lesnického a dřevařského byznysu. Podle něj je třeba změnit situaci, kdy Lesy ČR extrémně prosperují, zatímco jejich klienti jsou na tom ekonomicky špatně. Agrofert Holding chce podle vyjádření Babiše v lesnicko-dřevařském průmyslu vybudovat produkční řetězec „z lesa přes výrobek ke konečnému zákazníkovi“. „Tato strategie se nám v minulosti vyplatila jak v zemědělství, tak i v chemickém průmyslu,“ říká v rozhovoru jeden z nejbohatších Čechů. Po nedávném získání většinového podílu v lesnickém holdingu WOTAN projevil nyní zájem „vstoupit“ do Dřevozpracujícího družstva Lukavec (DDL) a dále ho rozvíjet ve smyslu zamýšleného zpracovatelského řetězce. Podnik je pro něho prý zajímavý jednak tím, že nepatří do žádného koncernu, a jednak širokou škálou zpracovávaných sortimentů i dřevin a obrovským spektrem nabízených výrobků.

„Dřevařské firmy v republice bojují s existenčními problémy. Stejně tak je tomu i v Lukavci. Družstvo přešlapuje na místě a bez budoucích investic, na které nemá finanční zdroje, se bude koukat na vlastní zkázu. A to by byla škoda,“ cituje deník Babišova slova.
Management DDL ale nabídku Agrofertu odmítl a ve svém tiskovém prohlášení, reagujícím na zveřejněný rozhovor, se ostře ohradil proti výrokům Andreje Babiše, že družstvo přešlapuje na místě. „Dlouhodobá strategie družstva ukazuje, že jednotlivé investiční kroky odpovídají zájmům majitelů společnosti – družstevníků DDL,“ uvádí se doslova v prohlášení, které pokračuje následujícím textem: „Poslední strategická investice proběhla v polovině loňského roku, kdy DDL koupilo obchodní řetězec Kili, a tím se v souladu se svými zájmy přiblížilo ke svým konečným zákazníkům. O ekonomické stabilitě DDL svědčí i fakt, že družstvo trvale hradí veškeré své závazky. Současný zájem o kapitálový vstup do společnosti ze strany hned tří investorů to jen potvrzuje. Informace uvedené Andrejem Babišem v médiích považuje vedení společnosti za nepravdivé. Při jediném osobním jednání s vedením družstva p. Babiš jednoznačně uvedl, že nemá zájem o investici do družstva, ale o celé jeho převzetí. To však znamená ztrátu jakékoli kontroly nad osudem družstva. Členové proto opakovaně deklarovali stanovisko, že nechtějí družstvo prodat, a to i proto, že si váží vztahů se všemi svými partnery. Veškeré dosavadní kroky p. Babiše a jeho podnikatelské skupiny jen potvrzují snahu získat družstvo nekorektním postupem – nepřátelským převzetím, a to i za použití nepravdivých informací a nátlaku na současné majitele. Takový postup vedení družstva jednoznačně odmítá.“
Skupina Agrofert Holding loni zvýšila konsolidované tržby meziročně o 7,3 % na 92,14 mld. Kč. Čistý zisk vzrostl na 5,97 mld. Kč z předloňských 3,73 mld. Kč. Konsolidační celek Agrofert Holdingu tvořilo loni 182 společností, z toho 164 společností bylo ovládáno a řízeno a 18 společností bylo pod podstatným vlivem.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina