aktuality

Nejvyrovnanější výkon v Truhláři roku 2017 předvedli Českokrumlovští

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V rámci doprovodného programu prvních dvou dnů výstavy Vzdělání a řemeslo, která proběhla minulý týden  22. – 24. listopadu na výstavišti v Českých Budějovicích, se uskutečnil v pořadí devátý ročník celostátní soutěže „Truhlář roku 2017“.

Dvoudenní soutěže, určené žákům třetích ročníků středních odborných škol se zaměřením na učební obory 33-56-H/01 – Truhlář a 33-56-E/01 – Truhlářská a čalounická výroba, se letos zúčastnilo stejně jako v předchozích dvou letech 12 odborných škol z celé republiky. Z 27 žáků nominovaných zúčastněnými školami jich pak 19 soutěžilo v kategorii jednotlivců – „H“ (vyhlášené pro obor „Truhlář“) a 8 v kategorii dvoučlenných družstev – „E“ určené pro žáky oboru Truhlářská a čalounická výroba. Úkolem všech v praktické části bylo zhotovit 630 mm vysokou dětskou židličku se sedákem o půdorysu 400×300 mm (šířka x hloubka) ze smrkového masivu a 20 mm silné spárovky. Jednotlivé dílce bočnic židliček byly spojovány pomocí čepů a dlabů a jejich příčné propojení včetně upevnění sedáku a opěráku bylo provedeno na kolíky o průměru 8 mm. V rámci teoretické části pak soutěžící museli vypracovat test z odborných znalostí (30 otázek), sestavených z učiva I. a II. ročníku.

Vítězem kategorie „H“ s celkovým počtem 83 bodů (z možných 90 bodů) se stal Roman Vilášek ze SŠ nábytkářské a obchodní Bystřice pod Hostýnem. Se stejným celkovým počtem bodů, ale s hůře hodnocenou praktickou částí, se na druhé příčce umístil Dominik Hudrment ze SOŠ a SOU Písek. O pouhý jeden bod za nimi (s celkovým bodovým ziskem 82 bodů) stanul letos na třetí příčce Ivan Crkva ze SOŠ zdravotnické a SOU Český Krumlov. Bronzový Ivan Crkva a jeho spolužák na čtvrté pozici Timothy Belcher navíc vybojovali (celkovým součtem 157 bodů) pro SOŠ zdravotnickou a SOU Český Krumlov prvenství v závěrečném hodnocení zúčastněných škol před v pořadí druhou SŠ nábytkářskou a obchodní Bystřice pod Hostýnem a třetí SOŠ a SOU Písek.

Ve druhé soutěžní kategorii „E“ si pohár pro vítěze odvezli (za 82 získaných bodů) Petr Koblása a Jakub Mejda ze SOU Lišov. Druhou příčku (80 bodů) obsadili Tomáš Mitáš a Jan Andrys ze SŠ nábytkářské a obchodní Bystřice pod Hostýnem a na třetím místě (77 bodů) skončili Jiří Parkan a Michal Šavrda ze SŠ řemeslné a ZŠ Soběslav.

Při slavnostním vyhlášení výsledků vítězové v obou kategoriích obdrželi od patrona soutěže „zlaté“ poháry a spolu se soutěžícími na druhém a třetím místě věcné ceny od sponzorů. Vítězové a soutěžící na druhém a třetím místě v kategorii „H“ získali kromě toho od hlavního mediálního partnera soutěže dárkové poukazy na roční předplatné časopisu Dřevařský magazín.

Více informací o soutěži „Truhlář roku 2017“ přineseme v připravovaném vydání DM 1-2/2018.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina