odborné témy

Druhý život nábytku

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Nábytok, bytové doplnky, zariadenia do domácnosti predáva IKEA v Bratislave od roku 1992. Dosť času na to, aby prešli všetky garancie a záručné lehoty produktov. Čo so sortimentom, ktorý má životnosť za sebou? A ako sa zbaviť už zbytočného nábytku bez zaťaženia životného prostredia? IKEA prišla s projektom „Druhý život nábytku“. Funguje to tak, že ak sa chce zákazník zbaviť starého bytového zariadenia, môže ho ponúknuť na odpredaj priamo v obchodnom dome IKEA.

Pokiaľ má zákazník doklad, že nábytok predáva IKEA alebo je na výrobku štítok s výrobcom, ktorý je v predajnom sortimente IKEA – je to jednoduchšie. IKEA však môže odkúpiť akýkoľvek nábytok alebo zariadenie. Samozrejme, že cena bude nižšia. Vplýva na ňu aj rok výroby, stav ponúkaného typu, určenie neznámej značky. Zodpovedný preberač starého nábytku podľa ďalších kritérií navrhne cenu odkúpeného nábytku. Po súhlase zákazníka ju aj vyplatí. Akcia prebieha už od novembra 2017. Za pol roka vypracovali vyše 300 ponúk odkúpenia nábytku. Postup služby je jednoduchý: on-line cez webovú stránku www.druhyzivotnabytku.sk a po vyjadrení cenovej ponuky treba produkty doviezť do predajne.

Kútik so zlacneným nábytkom

Starý nábytok ide do renovačnej dielne. Ak je vo veľmi zlom stave a kúpili ho za symbolickú cenu, ide na šrotovanie. V prípade, že sa dá opraviť a po renovácii ešte môže slúžiť nenáročnému zákazníkovi, jednotlivé kusy nábytku opravia a aj povrchovo upravia. A zasa, podľa vzhľadu – keď nábytok získa druhý život – ponúknu ho na predaj v špeciálnom oddelení a za prijateľnú cenu. IKEA deklaruje, že kúpou označeného výrobku predĺži nový majiteľ jeho životnosť a nezaťaží životné prostredie. Predávajú ho za rovnakú cenu, za akú ho kúpili. Zákazník naň získa aj záručnú dobu 1 rok.

Renovačná dielňa má základné stroje na opravy nábytku. Postup predstavuje riaditeľ obchodného domu Richard Citnar: „Renovujeme poškodené časti nábytku z reklamácií a vykúpený starý nábytok od zákazníkov. Máme aj kartonážny stroj. Vyrobíme na ňom presne navrhnutý tvar kartónu a nábytok zabalíme, presne tak ako by bol nový. Označíme kartón čiarovým kódom a uložíme ho v ponuke obchodného domu, v špeciál­nom oddelení – Kútik so zlacneným nábytkom. Zákazník vie, že je to nábytok po renovácii. V regáloch je stály pohyb. Takáto služba je výhodná pre zákazníka a aj pre obchodný dom IKEA Bratislava.“

Recyklujú 99,4 % odpadu

Na prízemí obchodného domu IKEA je odpadové oddelenie, ktoré vedie Dana Lonská. Recyklujú v ňom všetok odpad – palety, fólie, papier, plastové a kovové časti, ktorý triedia do kontajnerov a spracovávajú priamo v lisoch. Už 18 rokov je to samozrejmosťou prostredníctvom IWAY štandardu. Každé dva roky objednávajú vykonanie troch nových auditov. Štandard musí spĺňať 100 % všetkých dodávateľov. Plnia kódex dodávateľov, zamestnancov a odberateľov. Pokrývajú tým všetky požiadavky starostlivosti o životné prostredie, prístup k zamestnancom, systematické udržiavanie vysokého štandardu a spoločenskú zodpovednosť.

Z obchodného domu IKEA Bratislava vlani putovalo na recykláciu alebo energetické zhodnotenie až 99,4 % odpadu. Ilustruje to manažér pre udržateľný rozvoj Roman Bojko: „Zhodnocujeme aj odpad z predávaných materiálov. Odpad ako inšpiratívnu surovinu používa IKEA pri výrobe kuchynských dvierok KUNGSBACKA. Čelá zásuviek sú z recyklovaného dreva. Povrch dvierok je vyrobený z recyklovateľných PET fliaš, na dvierka rozmeru 40×80 cm sa spotrebuje 25 PET fliaš. Výrobcovia nepotrebujú ani nové drevo ani nové plasty. Drevo bambusu možno recyklovať a obnovovať, je šetrné k životnému prostrediu. Rýchle rastie (až 90 cm za deň). Príborník VARIERA je vyrobený z bambusu. Vo výrobnom procese stačí menšie množstvo vody. Obliečky RÖDBINKA sú utkané z drevného lyocellu. Výroba je nenáročná na spotrebu vody, vzniká pri nej malé množstvo odpadu, čím sa príliš nezaťažuje životné prostredie.“

Samotná prevádzka obchodného domu IKEA Bratislava je vysoko ekologická. Znížili spotrebu energie v roku 2017 o 11,3 %, vďaka tepelnému čerpadlu klesla spotreba zemného plynu na kúrenie o 50 %. Spotrebu vody znížili prostredníctvom prevzdušňovačov vo vodovodných batériách. Splachovanie toaliet využíva podzemnú vodu, čím mesačne ušetria 320 m3 pitnej vody (ročne 3840 m3).

Autor: Dr. Anton Mrník
Kontakt: tmsm.mrnik@gmail.com
Foto: autor a archív IKEA

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina