aktuality

Otec dlátom a dcéra štetcom – odhaľujú krásu dreva

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Anton Kadura mTvorba rezbára Antona Kaduru nadväzuje na tradičnú kysuckú drevorezbu. Venuje sa jej už 4 desaťročia a nadväzuje na talent svojho otca Jána Kaduru, ktorý bol priekopníkom v umeleckej práci s drevom.

Umelecké nadanie Antona Kaduru zdedila a rozvíja dcéra Eva Comorková-Kadurová maľbou na drevo. Na spoločnej výstave sa predstavujú v Považskom múzeu v Žiline, v areáli Budatínskeho zámku. Výstava „Dlátom a štetcom“ je prístupná od 5. apríla do 12. júna 2016.

Obľúbenými témami Antona Kaduru, rodáka z Podvysokej (okres Čadca) sú kysucké dreveničky a Betlehemy. Jeho rozsiahlu tvorbu drevorezov najlepšie charakterizujú Krížové cesty na pútnickom chodníku na Vrch Živčák, v kostole v Olešnej. Viacero Betlehemov je nielen na Kysuciach, ale aj v ďalších slovenských regiónoch. Pravidelne sa zúčastňuje rezbárskych plenérov v Turzovke. Počas plenéra Žilinské kultúrne leto 2009 vytvoril postavu Márie a je súčasťou tvorby viacerých rezbárov pre spoločný Betlehem.

Eva Comorková-Kadurová vo svojich maľbách na drevo zvýrazňuje letokruhy a dopĺňa ich realistickou maľbou. Používa výrazné farby a nikdy nepoužíva čiernu farbu! Motívom a inšpiráciou sú tváre.

Foto: Rezbár Anton Kadura počas plenéra v Turzovke

Dlatom stetcom

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina