aktuality

Jeden paušál pro živnostníky místo několika různých odvodů

Ilustrační foto
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) začala s vládou intenzivně připravovat živnostenský balíček, který postupně zásadním způsobem zjednoduší život nejmenším podnikatelům.

Jedním z prvních výsledků je návrh zákona, který výrazně zjednoduší odvodové povinnosti a administrativní náročnost podnikání osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ). Podnikatelé, jejichž roční příjem nepřekročí 1 mil. Kč, získají možnost se prostřednictvím jedné paušální platby zbavit povinnosti přiznávat zvlášť daň z příjmu, sociální pojistné a zdravotní pojistné. Podle údajů ministerstva financí, které návrh předkládá, by se mohlo jednat až o 422 tisíc OSVČ.

Částka paušální daně bude placena měsíčně jedinou platbou a bude zahrnovat minimální základy pro sociální a zdravotní pojištění pro příslušný rok (tj. částky, kterou již nyní všichni poplatníci povinně platí a která pro letošek činí 4596 Kč), a částku 500 Kč. Celková výše tohoto paušálního odvodu by se v závislosti na vývoji průměrné mzdy, od které se minimální základy pojistného odvozují, měla v příštím roce pohybovat v rozmezí 5400 – 5500 Kč měsíčně.

Poplatníkovi, který by se pro tento jediný odvod rozhodl, by se tak výrazně snížila administrativa. Odpadla by mu například povinnost podávat daňové přiznání, ušetřil by za účetní služby, a také by u něj zcela postrádala smysl případná daňová kontrola.

Živnostenský balíček bude obsahovat ještě řadu dalších opatření, jako např. to, že živnostník najde všechny informace potřebné k podnikání na jednom elektronickém místě. Zjednoduší se stavební řízení pro pořízení malé provozovny, kdy dokumenty pro stavební povolení bude pro podnikatele zajišťovat úředník, a připravuje se i to, že se sníží množství kontrol pro podnikatele ze strany státu na maximálně pět.

Zdroj: AMSP ČR

Ilustrační foto

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina