aktuality

ALDP: Není pravda, že se kůrovcová kalamita vyhýbá některým vlastníkům lesů

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Asociace lesnických a dřevozpracujících podniků (ALDP) reagovala na prohlášení vládních představitelů, že se kalamity vyhýbají Vojenským lesům, národním parkům či lesům obecním nebo soukromým.

ALDP ve svém prohlášení konstatuje, že probíhající klimatické změny způsobují mimo jiné i živelné a kůrovcové kalamity a postihují převážnou většinu vlastníků lesa v České republice, bez rozdílu druhu vlastnictví. Klimatická změna, a z ní plynoucí následky dramatických výkyvů počasí, dopadají na stav lesních porostů nejen v České republice, ale v celé střední Evropě.

ALDP dále konstatuje, že zásadní krátkodobý přebytek dříví na trhu v České republice nejsou schopny domácí zpracovatelské kapacity, přes veškeré úsilí, přijmout a včas zpracovat. K zabránění dalšího šíření škůdců a dalším dramatickým škodám v lesích bude nezbytně nutné najít dodatečné skladovací kapacity mimo ohrožená území.

Výše zmíněné kalamity postihují celý středoevropský prostor včetně Německa, Rakouska, Polska, Slovenska a Slovinska. Obvykle fungující exportní prodejní kanály k zahraničním zpracovatelům přestávají fungovat, a i tyto trhy začínají pociťovat přebytek dříví z domácích zdrojů.

ALDP ve svém prohlášení žádá vládu ČR a zainteresované orgány k přijetí takových opatření, které by pomohly celému sektoru vypořádat se s kalamitním stavem. Jedná se tedy o legislativní opatření související se správou lesních majetků, urychlenou podporu skladování dříví v místech neohrožujících stávající lesní majetky, součinnost státem vlastněných přepravních společností pro mobilizaci a zjednodušení přepravy dřeva, finanční podpora jednotlivých členů sektoru zasaženého kalamitou, urychlené umožnění pracovních víz pro zaměstnance ze zemí mimo EU apod.

Ke zvládnutí kalamitní situace je nutné začít okamžitě realizovat dlouhodobě navrhovaná opatření a spolupracovat napříč oborem a celou společností bez snahy o nesmyslné hledání viníků a politizování celé situace.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina