technológie

Efektivní a úsporný systém pro instalaci oken a dveří

Technologie_ClickIn
Instalační šroub
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

To, co většina firem v současné době řeší jako jednu z hlavních priorit, je zvýšení efektivity výroby a snížení podílu lidské práce. Těchto dvou parametrů, které spolu úzce souvisí, lze dosáhnout relativně snadněji ve výrobě než na montáži. Typickým případem je např. montáž (osazování) oken a dveří na stavbě. Existuje mnoho různých způsobů, jak výplň do stavebního otvoru zabudovat, ať už z hlediska pozice rámu vůči nosné konstrukci stavby, nebo z hlediska časové náročnosti montáže. V případě obou těchto faktorů máme možnost výběru z poměrně široké nabídky různých kotvicích systémů.

Zajímavý systém, pocházející ze Švédska, mohli vidět např. návštěvníci letošního veletrhu FENSTERBAU FRONTALE v Norimberku. Přestože je vhodný pro každou stavební konstrukci, nejvíce jeho výhody asi ocení výrobci a dodavatelé dřevostaveb z prefabrikovaných panelů.

Švédský kotvicí systém se skládá ze čtyř základních komponentů:

  • Podpěrný/stavěcí šroub
  • Instalační šroub
  • Kotvicí destička

Umožňuje jak kompletní montáž přímo na stavbě, tak i předmontáž jednotlivých komponentů v rámci oddělené výroby otvorových výplní a prefabrikovaných panelů (např. formou subdodávek), přičemž na stavbě se už provede jen finální osazení oken do otvorů na kotvicí prvky. Tímto způsobem lze výrazně zvýšit efektivitu prací na stavbě a zkrátit čas montáže.

Instalace spočívá v několika krocích. Nejdříve na vnější svislé plochy okenního či dveřního rámu připevníme kotvicí destičky, které jsou vyrobené z pružného ocelového plechu a mají v ploše vyfrézovaná dvě křidélka, mírně vyhnutá z plochy proti sobě. Použijeme nejméně dvě destičky na každou stranu rámu v závislosti na její délce. K dispozici jsou 2 typy destiček: pro dřevěná okna nebo pro plastová/hliníková okna. Tento krok může proběhnout již u výrobce oken a dveří.

Ostatní prvky montujeme do stavebního otvoru, kde si nejdříve narýsujeme osy pro předvrtání otvorů podle toho, do jaké polohy vůči stěně chceme okna namontovat. Do parapetu zašroubujeme nejméně dva podpěrné/stavěcí šrouby a pomocí vodní váhy (libely) jejich hlavy srovnáme do vodorovné roviny. Do ostění našroubujeme instalační šrouby tak, aby jejich poloha odpovídala poloze kotvicích destiček na rámu. Tyto šrouby srovnáme pomocí libely do svislé roviny. Tyto kroky mohou být provedeny již v rámci výroby panelů ve firmě nebo až při montáži na stavbě.

Vlastní osazení okna (nebo dveří) probíhá tak, že výplň vložíme v mírně zakloněné poloze do stavebního otvoru tak, aby si rám svojí spodní stranou „sedl“ na podpěrné šrouby. Následně okno/dveře zatlačíme do otvoru, až dojde k zacvaknutí hlav instalačních šroubů mezi křidélka kotvicích destiček. Válcová hlava šroubu má na spodní straně rozšířenou opěrnou šestihrannou plochu sloužící k finálnímu upevnění okna. Po zacvaknutí šroubů do všech destiček se pomocí klíče všechny instalační šrouby částečně vyšroubují, přičemž se šestihranné plochy opřou o křidélka destiček a stlačí je k sobě. Křidélka přitom stisknou hlavy šroubů, čímž je pevně zafixují.

Následně se provedou standardní instalační činnosti, jako je vypěnění montážních spár PU pěnou, nalepení vodotěsných a parotěsných pásek atd.

Částečným vyšroubováním instalačních šroubů se okno v otvoru pevně zafixuje

Na názorné montážní video se můžete podívat zde:

Foto: autor

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina