aktuality

Fórum dizajnu z Nitry sa prezentuje aj v Bratislave

Forum dizajnu SCD
DWA stolička, design: Tímea Kepová, materiál: dubový masív, hliníkový profil, hliník, tlačené PLA spojky tvrdené kovom. Foto: archív autora
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Slovenské centrum dizajnu a Národné výstavisko Agrokomplex v Nitre predstavili návštevníkom veľtrhu Nábytok a Bývanie 2024 aj paralelnú prehliadku študentských projektov Fórum dizajnu, ktorú tradične umiestnili v pavilóne M3. Témou 25. ročníka Fóra dizajnu bola Každodennosť, ktorá ponúkla zaujímavý pohľad na bežný život. Okrem atraktívnych prezentácií vysokých škôl upriamili pozornosť aj na časopis Designum, oslavujúci tento rok svoje okrúhle 30. výročie.

Fórum dizajnu je prehliadkou dizajnérskych projektov a práce dizajnu študentov slovenských vysokých škôl s výučbou dizajnu. Tohto roku ju doplnili aj prácami študentov dizajnu zo Zlína a poľskej Wroclawi. Je jedinou prezentáciou mladého dizajnu z vysokoškolského prostredia v SR. Bohatosť inšpirácií ocenilo výstavisko Agrokomplex udelením Ceny riaditeľa Národného výstaviska, ktorú odovzdal Ing. Jozef Pavle riaditeľovi SCD Mgr. art. Marošovi Schmidtovi (na obr. vľavo).

Pôvodnú prehliadku prenieslo Slovenské centrum dizajnu z Nitry do Bratislavy a umiestnili ju na menšej ploche v galérii Satelit. Prístupná je od 2. do 31. mája 2024.

Realizačný tím výstavy Fórum dizajnu v Bratislave:

  • Autorka koncepcie a kurátorka výstavy: Mgr. art. Wanda Borysko, ArtD.    
  • Grafický dizajn: Adriana Baránková a Nikola Dekanová                                            
  • Dizajn výstavy: Ing. Dušan Kočlík, PhD.
  • Produkcia: Mgr. Gabriela Rybáriková
  • Kurátorská spolupráca: Mgr. Elena Farkašová, ArtD.

Cenu za najlepší študentský projekt získala v Nitre Tímea Kepová za dielo s názvom DWA stolička. Je študentkou Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, na Katedre dizajnu. Pôsobí v Ateliéri interiérového dizajnu, ktorý vedie doc. Mgr. Miroslav Debnár.

Stolička DWA rieši problém s usadením väčšieho počtu osôb. Možno ju použiť aj ako samostatnú stoličku, aj pre príležitostnú návštevu. Stačí vysunúť ďalšiu stoličku. Vrchná je zhotovená z dubového masívu a druhá je subtílnejšia, vyrobená z hliníkových profilov. Stoličky pri zasunutí do seba pôsobia ako jeden kus nábytku. Prototypovou verziou je hliníková stolička kombináciou profilov a 3D tlačených spojov. Takéto riešenie poukazuje na tému bývanie v budúcnosti, kedy 3D tlač kovu bude oveľa prístupnejšia. Materiálová pestrosť bude ozdobou interiéru. 

Foto: archív SCD

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina