výstavy

Jubilejní veletrh pro střechy, stavbu a úspory energií nejrozsáhlejší v historii

Vystavy_ForWood
Pozornosti návštěvníků neušla designová expozice s přehlídkou všech skupin výrobků stavebního systému NOVATOP. Foto: Ing. František Novák
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Na výstavišti v Praze – Letňanech proběhl ve dnech 15.–17. 2. 2024 jubilejní 25. ročník veletrhu STŘECHY-SOLAR-ŘEMESLO, zaměřeného na spektrum oborů spojených se střechami, řemeslem a moderními systémy pro úspory energií, který byl rozsahem výstavní plochy a přihlášených novinek největším ve své historii. Souběžně s ním se konal také 11. ročník veletrhu nízkoenergetických, pasivních a nulových staveb FOR PASIV a 16. ročník veletrhu dřevěných staveb, konstrukcí a materiálů FOR WOOD. Soubor veletrhů navštívilo bezmála 23 tisíc návštěvníků, kterým nabídnul komplexní řešení napříč celým oborem střech a úsporného bydlení.

Souboru veletrhů, který podle pořadatelů a uspokojivé zpětné vazby vystavovatelů opět potvrdil přetrvávající velký zájem lidí o úsporné domy (zděné i dřevostavby), se zúčastnilo celkem 319 vystavovatelů z 9 zemí (Česká republika, Čína, Francie, Německo, Holandsko, Rakousko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko), kteří dohromady obsadili 16 400 m2 výstavní plochy.

Na její více než polovině (9100 m2) se prezentovalo 163 účastníků veletrhu Střechy-Solar-Řemeslo s 5. ročníkem Festivalu dřeva a nářadí, pořádaných společností Střechy Praha s.r.o. Na zbylých 7300 m2 pak své expozice postavilo 153 vystavovatelů na veletrzích For Pasiv a For Wood, pořádaných majitelem výstaviště společností ABF a.s. Praha.

Letošní veletržní soubor byl tak v porovnání s loňským ročníkem o poznání větší jak v počtu vystavovatelů (o 26 firem), tak i ve velikosti stánky obsazené plochy (o cca 1500 m2), ale nikoliv v počtu návštěvníků, kterých letos na letňanské výstaviště během tří dnů zavítalo 22 879, což je o 1405 méně než loni.

Vedle nejnovějších informací z oboru…

Jubilejní 25. veletrh Střechy-Solar-Řemeslo s rozsáhlou přehlídkou střešních materiálů a oken, zelených střech, dřevěných konstrukcí, izolací, nářadí a strojů, fasád a solárních systémů, nebyl jen pestrou nabídkou výrobků v rámci výše uvedených oblastí, ale také nositelem nejnovějších informací z oboru střech a o všem, co s nimi souvisí. Jeho součástí byl bohatý doprovodný program složený ze seminářů, diskusních setkání s odborníky a praktických ukázek řemesel, a především pak z trojice odborných konferencí.

A to např. v zahajovací den veletrhu proběhnuvší konferencí IZOLACE 2024 s tématem „Poruchy nejen fotovoltaické aneb co už střecha nevydrží“, pořádanou společností A.W.A.L., jejíž programová náplň se po několika letech vrátila ke kritice nešvarů na střechách, kterých neubývá a je potřeba z nich získat poučení. Ze seminářů nelze nezmínit sobotní „Praktické rady a zkušenosti od Cechu klempířů, pokrývačů a tesařů ČR“ (CKPT), týkající se rekonstrukce PIR izolace, údržby plochých střech a systému na ně upevňovaných solárních panelů, či revitalizace historických střech přírodní břidlicí.

Velkému zájmu návštěvníků se pak po celý veletrh těšily ukázky řemesel v podání žáků SŠ řemeslné Jaroměř (výroba zahradního domku pro mateřskou školu), SOŠ Jarov – Praha 9 (pokládka střešní krytiny + montáž střešního okna), a zejména pak ruční tesání trámů dvojicí členů CKPT Jiřím Zdislavem Jankovským z Prahy a Martinem Šnaj­drem z Komařic. Opomenout pak nelze ani odpočinkovou zónu se stylovým sezením pod pergolami a dřevěnými hrami pro děti i dospělé.

…hlavně široké spektrum výrobkových novinek

Aktuální trendy v oblasti střech, dřevěných stavebních konstrukcí, fasád a nejrůznějších doplňků a materiálů pak byly promítnuty také do nabídky na výstavní ploše, kde vystavovatelé letos představili zatím historicky nejvíce produktových novinek přihlášených do soutěže o nejlepší exponáty veletrhu – Zlatou tašku 2024.

Šlo např. o ostravskou FAKRO CZECH s.r.o., která zde představila dřevo-hliníkové (borovice) 550 mm vysoké střešní okno Greenview FGP-V P50 Galeria, vyráběné v šířkách 780, 940 a 1140 mm. Jde o inovativní dvoukřídlé střešní okno, jehož otevřená křídla imitují balkón. Horní křídlo se otevírá výklopně vzhůru, dolní otevřením vpřed umožňuje ničím neomezený přístup do vnitřku „balkónu“. Horní křídlo při vyklápění v úhlu 0-45° přidržuje speciální podpůrný mechanizmus, který umožňuje ponechat otevřené křídlo v libovolné poloze v tomto rozsahu. Do spodního křídla je integrováno boční ochranné zábradlí, které se během otevírání okna vysouvá. Při zavření spodního křídla se zábradlí schová v okně, čímž nenarušuje estetiku střechy. Okno se ovládá pomocí kliky umístěné v dolní části horního křídla. Je také opatřeno západkou blokující křídlo v poloze pootočené o 180°, umožňující snadné mytí vnější tabule skla a stažení markýzy.

Další zajímavostí, tentokrát na stánku VELUX Česká republika s.r.o. Brno, bylo inovativní řešení pro jednoduchou a rychlou montáž sestavy dvou či více střešních oken. Jde o vylepšené plechové lemování s nastavitelným středovým žlábkem (volným posunutím v rozmezí 100–160 mm), při jehož použití odpadá nutnost složitého zaměřování a výskyt případných komplikací během instalace oken.

„Ekologické“ návštěvníky, preferující navíc zelenou střechu, oslovila expozice firmy BayWa r.e. Solar Systems s.r.o. Chrášťany s nabídkou fotovoltaické konstrukce Novotegra, přinášející inovativní řešení pro ukotvení solárních panelů s orientací střechy východ-západ nebo jih. Jednotlivé prvky konstrukce jsou vyrobeny z recyklovaných plastů a s pomocí dalších prefabrikovaných komponentů umožňují snadnou montáž panelů i na rovné zelené střechy s nižší nosností.

S další zajímavou novinkou v této skupině se pak veletrhu zúčastnila i pražská firma PREFA Aluminiumprodukte s.r.o., která ve své expozici představila integrované solární panely SDP, dostupné ve dvou velikostech plochy (700×420 mm nebo 1400×420 mm), jež kombinují odolnou střešní krytinu a fotovoltaický systém v jednom produktu. Jimi opatřená solární střecha tak opticky vypadá, jako by byla vyrobena z jednoho homogenního kusu. Prizmatické solární sklo s nízkou odrazivostí je pevně spojené s osvědčeným hliníkovým panelem PREFA, který je nejen odolný vůči vichřici a korozi, ale i pochozí.

Do třetice pak nelze nezmínit českého výrobce betonových střešních krytin BESK spol. s r.o. z Praskačky na Krá­lovéhradecku a její novou větrací tašku vyznačující se tím, že už na ní není nalepen klobouček jako dříve, ale odvětrávání probíhá štěrbinou pod její prostřední vlnou. Tato úprava eliminuje nebezpečí utržení kloboučku, jeho následný pád ze střechy a s ním spojená možná zranění osob nebo poškození majetku. Navíc tato taška nenarušuje čistou linii střechy.

V neposlední řadě pak nelze opomenout na veletrhu tradičně se prezentující společnost PRVNÍ CHODSKÁ TESARIO s.r.o. z Trhanova na Plzeňsku, která v rámci vybavení již výše zmíněné odpočinkové zóny představila i svoji novinku TULITO, respektive moderní verzi léta prověřeného a důvěrně známého konceptu vycházejícího z klasické „áčkové“ chatky, která byla populární už v 70. letech 20. století nejen u nás, ale i v zahraničí, a stále přitahuje pozornost. Ve své podstatě jde o prodlouženou střešní konstrukci až k zemi, která nahrazuje svislé obvodové stěny. Cílem znovuzrození této dřevostavby se zastavěnou plochou 33 m2 (bez terasy), která ubytuje až 4 lidi, bylo podle výrobce přenést tradiční tvary do moderního provedení pro pohodlné bydlení v jakémkoli ročním období. Tvoří ji dřevěná rámová konstrukce uložená na betonových patkách nebo zemních vrutech, zhotovená v kombinaci KVH a BSH hranolů. Přízemí chatky (s užitnou plochou 25 m2) tvoří kuchyň s obývacím pokojem jako jeden společenský prostor, dále oddělená koupelna s WC a technická místnost. Pod hřebenem střechy vznikl prostor na spaní (6,5 m2) s výhledem do přírody přední celoprosklenou štítovou stěnou, před níž je možné umístit venkovní terasu s plochou 11 m2.

Novatop nebo KVH, BSH hranoly včetně roubených

Stranou, co se prezentovaných novinek týče, rozhodně nezůstaly ani výstavy spojené s veletrhy For Wood a For Pasiv s rozsáhlou přehlídkou firem a produktů oboru dřevostaveb, technologických inovací a moderních materiálů umožňujících navrhovat různé konstrukce a konstrukční prvky dřevěných domů.

V části veletrhů obsazenou výrobci dřevostaveb s různými skladbami obvodových stěn (např. Atrium Horažďovice, Atrea Domy Jablonec nad Nisou, RD Rýmařov, Celet Nová Včelnice, KH-Dřestav Doublovičky, Goopan Building Písek, DOMY DNES Třebíč, Dřevostavby Biskup Jílové u Prahy a další) nebylo možné minout designovou 5 metrů vysokou expozici akciové společnosti AGROP NOVA ze Ptení na Prostějovsku, která na ploše 60 m2 představila široké spektrum konstrukčních a produktových řešení stavebního systému NOVATOP. Primárním cílem této expozice bylo podle vedoucí marketingu Kateřiny Braunerové srozumitelně a strukturovaně představit všechny skupiny firemních výrobků, jejich výhody a způsoby použití. Tedy vše od vícevrstvých biodesek, přes křížem lepené dřevěné panely pro stěny, příčky, stropy, střechy a různé speciální elementy, až po interiérové akustické panely či nově vyráběné NOVATOP FACADE. Jedná se o exteriérové, fasádní, třívrstvé 27 mm silné desky ze severského smrku, opatřené perem a drážkou, s povrchovou úpravou speciální metalickou vodou ředitelnou lazurou, která účinně odráží UV záření a vyniká značnou odolností proti povětrnostním vlivům, paropropustností a UV stabilitou.

Fasádní desky NOVATOP FACADE ze severského smrku

V sousedním sektoru napříč této expozici se pak nacházel ryze technický stánek, patřící partnerské realizační firmě Dřevostavby MC Novák s.r.o. z Veřovic na Novojičínsku, která je od roku 2009 Certifikovaným partnerem NOVATOP. Ten byl naopak ukázkou možných technických řešení pro vícepodlažní stavby na bázi CLT, s různými aplikacemi vertikálních a horizontálních konstrukcí v rámci jednotlivých pater, přičemž v jeho konstrukci byl využit i další nový systémový produkt CLT Standard. Jde o tří, pěti nebo sedmivrstvý velkoformátový panel (v různých tloušťkách do 200 mm) z křížem lepeného dřeva s nepohledovou kvalitou povrchu, určený pro horizontální i vertikální konstrukce, který bude dodáván na trh od června letošního roku.

Stejnou podobu prezentace formou dvou expozic, a navíc na obou veletrzích, letos zvolila i NEMA spol. s r.o. z Olešnice (Jílovic) na Českobudějovicku, která se zabývá kromě komplexní realizace obytných a komerčních dřevostaveb také výrobou řady pro ně nezbytných konstrukčních prvků (příhradové vazníky, trámové krovy, stěnové a střešní CLT panely, KVH i BSH hranoly a další). Tuto konstrukčně-technickou část prezentovala v samostatné expozici na veletrhu Střechy-Solar-Řemeslo, nabídku vlastních dřevostaveb stavěných na klíč pak v rámci veletrhu For Wood. Zde pak ve společné expozici s partnerskými firmami Kanadské sruby Tábor s.r.o. a Cedar home s.r.o. Dobřikov s výrobním provozem v Jílovicích, pro jejíž roubené stavby NEMA vyrábí lepené KVH a BSH hranoly (profily) z kanadského cedru, finské borovice či novohradského smrku.

Foto: Ing. František Novák

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina