aktuality ekonomika

Ekonomické okienko – 18.03.2024 – SK

Informácie z ekonomiky
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Podtatranský projekt s 272 bytmi získal povolenie. Projekt nového obytného komplexu Silvestris v podtatranskej Novej Lesnej od bratislavského developera Rakenyk získal povolenie. Firma pripravuje prevažne menšie jedno a dvojizbové byty na trvalé bývanie menej solventných ľudí. Celý projekt má stáť 30 mil. €. (Zdroj: Denník N)

Mzdy pokračovali v raste aj v januári. Priemerná nominálna mesačná mzda v januári bola medziročne vyššia vo všetkých 10 mesačne sledovaných odvetviach. Rast v porovnaní s minuloročným januárom dosahoval od 1,9 % v odvetví informácií a komunikácie až po 11 % v priemysle. (Zdroj: ŠÚ SR)

Tržby v slovenskom priemysle klesli. Priemysel ako najväčšie odvetvie ekonomiky v januári 2024 zaznamenal medziročné zníženie tržieb v stálych cenách o 4,8 %, v záporných hodnotách zotrval tretí mesiac po sebe. Spomedzi 16 priemyselných odvetví evidovalo pokles tržieb až 10 z nich. Tržby medzimesačne klesli v priemysle o 3,6 %. (Zdroj: www.aktuality.sk)

Rezort práce spúšťa projekt na pomoc nezamestnaným. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR spúšťa projekt Národné stimuly pre zamestnanosť, ktorý má pomôcť dlhodobo nezamestnaným či hendikepovaným ľuďom uplatniť sa na pracovnom trhu. Projekt za vyše 300 mil. € bude financovaný z Európskeho sociálneho fondu. (Zdroj: TASR)

SARIO pomôže firmám s ich prezentáciou v zahraničí. Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) rozbieha projekt na podporu internacionalizácie malých a stredných podnikov. Využiť ho môžu firmy, ktoré sa chcú prezentovať v zahraničí, alebo hľadajú nových zahraničných obchodných partnerov. Projekt je určený pre firmy s obratom do 50 mil. €. (Zdroj: SITA)

Zamestnanosť na Slovensku aj naďalej stúpa. Zamestnanosť na Slovensku rástla v januári v šiestich z desiatich sledovaných odvetví. Najväčší nárast počtu zamestnancov, viac ako 4 %, zaznamenala oblasť vybraných trhových služieb a tiež firmy venujúce sa informáciám a komunikácii. K miernejšiemu nárastu zamestnancov, nad 2 %, prišlo v odvetví ubytovania a stavebníctva. (Zdroj: ŠÚ SR)

Trnava začína s obnovou historickej Prachárne. Mesto Trnava získalo 2,309 mil. € z Plánu obnovy a odolnosti SR na obnovu národnej kultúrnej pamiatky Pracháreň. Celkové náklady sú vyrátané na 4,2 mil. € so spoluúčasťou samosprávy, investícia bude patriť v Trnave v roku 2024 medzi najväčšie. Rekonštrukcia je naplánovaná na jeden rok, do februára 2025. (Zdroj: SME)

Priemyselná produkcia v eurozóne v januári klesla. Priemyselná produkcia v eurozóne v januári 2024 medzimesačne aj medziročne klesla. Podľa prvého odhadu sa priemyselná produkcia po úprave o sezónne vplyvy v januári 2024 znížila v eurozóne o 3,2 % oproti decembru, keď medzimesačne vzrástla o 1,6 %. V medziročnom porovnaní v januári 2024 klesla priemyselná výroba v eurozóne o 6,7 %. (Zdroj: TASR)

V ďalšej etape projektu Palma má vzniknúť 798 bytov. Developer Corwin nedávno predložil ďalšiu etapu projektu Palma na posudzovanie vplyvov na životné prostredie. V tej by malo v bývalom areály továrne na výrobu rastlinných olejov Palma vzniknúť 798 bytov, predškolské zariadenie a rôzna občianska vybavenosť. Projekt naráža na územný plán, ktorý musí prejsť zmenou. (Zdroj: Hospodárske noviny)

V rebríčku Financial Times je jediná zo Slovenska. Rodinná firma Gardeon zo Slovenska sa umiestnila v rebríčku najrýchlejšie rastúcich európskych firiem ekonomického denníka Financial Times. Firma sa umiestnila na 510. mieste vďaka dodávaniu montovaných garáží a záhradných domčekov. V poslednom účtovne uzavretom roku 2022 podnik v čistom zarobil 750 tis. €. (Zdroj: Denník N)

Stavebná produkcia na Slovensku v januári medziročne klesla o 10 %. Stavebníctvo na začiatku roka zaznamenalo až dvojciferný prepad, najvýraznejší za 21 mesiacov. Stavebná produkcia zaznamenala medziročné spomalenie o 10 %. Objem stavebných prác v januári dosiahol 393,9 mil. €. (Zdroj: ŠÚ SR)

Zahraniční podnikatelia dlžia štátu viac ako 2 mld. €. Z celkového počtu 61 853 spoločností, v ktorých figurujú v rôznych funkciách zahraničné osoby, malo dlh voči štátu 24 894 spoločností. K januáru 2024 dlhovali štátu a poisťovni Union vyše 2,17 mld. €. Z celkového dlhu 3,9 mld. €, ktorý majú voči štátu a poisťovni Union všetky spoločnosti na Slovensku, ide o podiel 55 %. (Zdroj: www.aktuality.sk)

Ceny domov a bytov na Slovensku sa od roku 2015 zvýšili o 22,4 %. V skupine členských štátov OECD sa Slovenská republika umiestnila na siedmej priečke, takže v porovnaní s inými krajinami ide len o mierne zdraženie. Napríklad v Českej republike ceny bývania za ten istý čas stúpli až o 110,8 %. (Zdroj: Trend)

Maloobchodné tržby v Českej republike vzrástli v januári o viac než 2 %, čo znamená výrazné zrýchlenie tempa rastu v porovnaní so záverom minulého roka. Tržby v českom maloobchode vzrástli v januári medziročne o 2,4 %, k čomu prispel najmä zvýšený dopyt po nepotravinových výrobkoch. (Zdroj: TASR)

Rozpočet projektu Za stanicou sa zvýšil na 70 mil. €. Kancelársko-bytový komplex Za stanicou, vedľa bratislavskej železničnej stanice Nové Mesto, sa plánuje už od roku 2010. Rakúska skupina Avoris so spoluinvestorom – firmou Real Estate Development – prevzali projekt od pôvodných vlastníkov z izraelskej developerskej skupiny Star Group. Rozpočet projektu sa zvýšil na zhruba 70 mil. €. (Zdroj: Denník N)

Vlani sa na Slovensku dokončilo spolu 20 891 bytov, čo je druhý najvyšší počet od vzniku samostatného Slovenska. Celoročnú hodnotu dokončených bytov ovplyvnili najmä posledné tri mesiace minulého roka, keď bolo skolaudovaných takmer 7 000 bytov. (Zdroj: www.aktuality.sk)

Počet zahraničných osôb v slovenských firmách narastá. Počet zahraničných osôb v orgánoch slovenských spoločností dlhodobo narastá. Z viac ako 454-tisíc aktívnych firiem pôsobí jedna osoba alebo viac osôb zo zahraničia v takmer 62-tisícoch. To predstavuje podiel na úrovni 13 %. V daných podnikoch pritom k februáru tohto roku figurovalo v rôznych funkciách vyše 80-tisíc zahraničných osôb. (Zdroj: Trend)

Zahraničný obchod skončil v januári s prebytkom. Zo Slovenska sa v januári vyviezol tovar v hodnote 8,6 mld. € a hodnota dovozu medziročne poklesla na 8,1 mld. €. Saldo zahraničného obchodu tak skončilo v kladných číslach v objeme 410,9 mil. €, čo bol v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka lepší výsledok o takmer 700 mil. €. (Zdroj: Hospodárske noviny)

Firmám hrozí zvýšené riziko konkurzov a zániku. Minulý rok sa zvýšil počet vyhlásených konkurzov o 51 % na 341. Zasiahli firmy, ktoré spolu zamestnávajú asi 1 600 ľudí. Register úpadcov evidoval k 1. marcu tohto roka spolu 3 219 aktívnych konkurzných konaní. Počet vyhlásených konkurzov má rastúci trend od roku 2020, pričom sa ich počet zvýšil z 223 v roku 2022 na 341 v roku 2023. (Zdroj: TASR)

Podnikatelia zo SR v platobnej disciplíne zaostávajú. Platobná morálka českých podnikateľov sa zlepšuje. V SR je trend opačný. Zatiaľ, čo v minulom roku zostalo v českých štatistikách neuhradených len 8 % faktúr, v SR to bolo až 18 %. Kým v roku 2019 bolo po splatnosti uhradených 35 % faktúr, v minulom roku to bol pokles o 5 %. Vyplýva to z dát online fakturačného systému iDoklad. (Zdroj: Pravda)

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina