aktuality ekonomika

Ekonomické okienko – 14.02.2024 – SK

Informácie z ekonomiky
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Saldo zahraničného obchodu SR bolo za celý rok 2023 aktívne v objeme 4,2 mld. €, čo bol v porovnaní s rovnakým obdobím predminulého roka lepší výsledok o viac ako 8,7 mld. €. V decembri minulého roku sa obchodná bilancia po desiatich mesiacoch prebytku prepadla do mínusu a skončila so schodkom 258 mil. €. (Zdroj: ŠÚ SR)

Slovensko môže prísť o skoro 1 mld. €.  Európska komisia (EK) pozastavuje hodnotenie štvrtej platby z plánu obnovy pre Slovensko. Ide o vyše 900 mil. €, o ktoré môže krajina prísť. EÚ nebude posielať peniaze, ak Slovensko nedokáže naplniť záväzky, ktorým sa zaviazalo. Najväčšími výhradami EK sú právny štát, výdavkové limity a dôchodkové opatrenia. (Zdroj: Pravda)

Práca z domu je najoceňovanejší benefit zamestnancov na Slovensku. Výlučne na diaľku robia najčastejšie zamestnanci v IT sektore. Tento spôsob výkonu práce malo až 39 % respondentov v januárovom prieskume portálu platy.sk. Viac ako dve tretiny z nich už nie sú ochotné chodiť na pracovisko. (Zdroj: SITA)

V Európskej únii a aj na Slovensku sa prejavuje akútny nedostatok pracovnej sily v niektorých odvetviach a povolaniach. Podľa analýzy Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory sa nedostatok ľudí týka napríklad zdravotníctva, pohostinstva, stavebníctva, ako aj informačných a komunikačných technológií. Taktiež očakávané odchody zamestnancov do predčasného dôchodku môžu na Slovensku ešte výraznejšie prispieť k prehĺbeniu nerovnováhy na trhu práce, najmä v odvetviach dopravy a v zdravotníctve. (Zdroj: SARIO)

Realitný trh sa v januári rozbehol. Ceny nehnuteľností dosiahli dno koncom minulého roka, kedy tempo prepadu hodnoty bytov, najmä tých starších, postupne spomaľovalo. Začiatkom tohto roka pritom vo viacerých krajských mestách dokonca išli ceny jemne smerom hore. Potvrdzujú to nielen priemerné dáta Národnej banky Slovenska, ale aj presnejšie čísla Realitnej únie SR. (Zdroj: Trend)

ČNB znížila svoju hlavnú úrokovú sadzbu na 6,25 %. Banková rada Českej národnej banky (ČNB) na svojom štvrtkovom zasadnutí znížila svoju hlavnú dvojtýždňovú repo sadzbu o 0,5 percentuálneho bodu na 6,25 %. (Zdroj: Hospodárske noviny)

Nezamestnanosť v ČR vzrástla viac, ako sa čakalo. Miera nezamestnanosti v Českej republike v prvom mesiaci tohto roka vzrástla. Podľa najnovších údajov miera nezamestnanosti v susednej krajine v januári 2024 vzrástla na 4 % z decembrových 3,7 %. Dosiahla tak najvyššiu úroveň od apríla 2021. (Zdroj: www.openiazoch.sk)

Inflačný rok 2023 doľahol po dvoch ekonomicky optimistických rokoch aj na firmy a živnostníkov. Podnikov u nás zaniklo najviac od roku 2018, pri živnostiach je minulý rok dokonca z pohľadu zánikov najhorší. Vlani tak na Slovensku podľa údajov portálu Finstat zaniklo viac ako 5-tisíc firiem, vzniklo ich takmer 22-tisíc. Zaniklo vyše 52-tisíc živností, založených ich bolo cez 54-tisíc. Najviac spoločností v uplynulom roku vzniklo v odvetví maloobchodu, a to vyše 3 900. Najvyšší absolútny počet zaniknutých podnikov malo odvetvie stavebníctva, v ktorom zániky podrástli medziročne o 75 % na 593 podnikov. (Zdroj: SARIO)

Mondi SCP, a.s. Ružomberok môže vybudovať nový kotol na biomasu, ktorý vďaka vyššiemu výkonu umožní pripojiť viac ružomberských domácností a firiem na centrálne zásobovanie teplom. Zároveň vďaka moderným technológiám podľa envirorezortu nedôjde k nárastu znečistenia ovzdušia na Liptove. Nové zariadenie za približne 150 miliónov eur má slúžiť na spaľovanie biomasy z prevádzky výroby sulfátovej buničiny, teda odpadu zo spracovania dreva v závode. (Zdroj: SARIO)

Miloslavov zverejnil výzvu na výstavbu telocvične. Obec Miloslavov hľadá zhotoviteľa telocvične v areáli základnej školy. Predmetom zákazky je výstavba telocvične vrátane vnútorných inštalácií a pripojení inžinierskych sietí. Predpokladaná hodnota investície je viac ako 2,11 mil. €. Na financovanie použijú eurofondy. (Zdroj: TASR)

Dlh Slovenska bude v nasledujúcich rokoch rásť. Podľa odhadov Rady pre rozpočtovú zodpovednosť bude dlh Slovenska kontinuálne rásť. Na rozdiel od predchádzajúcich rokov však v tomto období bude obsluha dlhu oveľa nákladnejšia, keďže treba počítať s vyššími úrokovými sadzbami. Medzi rokmi 2018 až 2021 oscilovali úroky na náš nový dlh okolo nuly, počas roku 2022 prudko rástli na úroveň viac ako 3 % a v roku 2023 sa pohybovali medzi 3 a 4 %. (Zdroj: Trend)

Stavebná produkcia vlani vzrástla o 1,1 %.  Sektor stavebníctva za rok 2023 vyprodukoval práce v objeme 7,1 mld. €. Po očistení o vplyv inflácie a prepočte do stálych cien odvetvie medziročne zvýšilo výkon o 1,1 %, no v závere roka stavebníctvo prudko spomalilo, keď v decembri pokleslo o 12,1 %. (Zdroj: ŠÚ SR)

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina