aktuality ekonomika

Ekonomické okienko – 09.01.2024 – SK

Ekonomické okienko - ilustračné foto
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Na Slovensku vlani vznikol rekordný počet firiem. V roku 2023 vzniklo na Slovensku viac ako 21,7 tisíc nových firiem. Ide o najvyšší údaj za posledných desať rokov. V roku 2022 u nás založili takmer 20,4 tisíc spoločností a rok predtým necelých 19,7 tisíc. Rekordný bol z tohto pohľadu rok 2013, dôvodom však bola pripravovaná zmena spôsobu požadovaného splatenia základného imania. (Zdroj: SITA)

Slováci tento rok očakávajú vyššie výdavky ako príjmy. Minulý rok spojený s vysokou mierou inflácie sa premietol aj do očakávaní a plánov Slovákov v oblasti financií v roku 2024. Spolu až dve tretiny Slovákov očakávajú v tomto roku vyššie výdavky svojich domácností, z toho 29 % výrazne vyššie ako v roku 2023. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu, ktorý realizovala agentúra STEM/MARK. (Zdroj: TASR)

Sociálna poisťovňa v zozname dlžníkov zverejňuje IČO. Sociálna poisťovňa od začiatku tohto roka zverejňuje v zozname dlžníkov aj ich identifikačné číslo organizácie (IČO). Rozšírením rozsahu údajov, ktoré Sociálna poisťovňa zverejňuje v zozname dlžníkov, sa zabezpečuje jednoznačná identifikácia dlžníka a zároveň jednoduchšie a prehľadnejšie vyhľadávanie údajov v zozname. (Zdroj: SITA)

Inflácia v eurozóne sa zrýchlila na 2,9 %. Medziročná miera inflácie v eurozóne sa zrýchlila v decembri na 2,9 % z 2,4 % v predchádzajúcom mesiaci. Výrazne rástli najmä ceny potravín. Informoval o tom Eurostat. (Zdroj: Hospodárske noviny)

Výrobné ceny v eurozóne aj v celej EÚ v novembri 2023 medziročne aj medzimesačne klesli. Index výrobných cien sa v eurozóne v novembri 2023 znížil o 0,3 % oproti októbru, keď medzimesačne vzrástol o 0,3 %. V celej Únii klesli v novembri výrobné ceny medzimesačne o 0,2 % po tom, ako sa v októbri zvýšili o 0,2 %. (Zdroj: Eurostat)

Čechov lákali viac úvery v spoločnej mene. Minulý rok má šancu zapísať sa do českej histórie ako významný míľnik v uprednostnení eura domácim biznisom. Vyplýva to z posledných štatistík Českej národnej banky. České firmy si za 11 mesiacov minulého roka zobrali nové pôžičky v eurách za takmer 219,5 mld. CZK. Naopak, úvery firiem v korunách klesli o 4 mld. CZK. (Zdroj: Trend)

Maloobchodné tržby v Nemecku klesli o 2,5 %, viac ako analytici odhadovali po ich oživení a náraste v októbri. Podľa štatistík sa tržby maloobchodníkov v najväčšej európskej ekonomike v novembri 2023 v reálnom vyjadrení znížili o 2,5 % oproti októbru, keď medzimesačne vzrástli o 1,3 %. (Zdroj: Destatis)

Elektronické formuláre daňových priznaní sú už k dispozícii na portáli finančnej správy. Klienti tu nájdu formuláre pre daň z príjmov fyzických osôb typu A aj B, ako aj pre daň z príjmov právnických osôb. Informovala o tom v utorok hovorkyňa finančnej správy Drahomíra Adamčíková. Daňové priznanie sa podáva do troch kalendárnych mesiacov po uplynutí zdaňovacieho obdobia. Lehota na podanie daňového priznania k dani z príjmov za zdaňovacie obdobie 2023 a zaplatenie je najneskôr do 2. apríla tohto roka. Na podávanie daňových priznaní k dani z príjmov musí daňovník použiť tlačivo, respektíve e-formulár, ktorého vzor ustanovilo Ministerstvo financií SR vydaným opatrením. (Zdroj: TASR)

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina