aktuality

Keňan mění odpad z moře ve funkční nábytek

Keňan vyrábí nábytek z opdadu vyplaveného z oceánu
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Pláž Tiwi v Kwale v Keni může na dálku vypadat idylicky, ale její vnější krása prozrazuje problémy, které číhají na jejích březích. Místní umělec Joel Oenga sbírá plasty vyplavené oceánem a následně je používá k výrobě nábytku.

“Během odlivu tam každé ráno chodím a sbírám odpadky, jako plasty nebo sítě, které dokážou zabíjet zvířata v oceánu, ale také bambusové stromy a kmeny,” říká Oenga.

Po sesbírání plastového odpadu jej odveze do své dílny a třídí k sušení a výrobě nábytku. Vyřazené sítě a lana používá například k výrobě židlí.

Vydělané peníze chce investovat do oceánu. “Začnu zaměstnávat lidi na úklid a postarám se o to, aby pláž Tiwi byla čistá.”

Oenga zatím svůj nábytek nezačal prodávat, ale odhaduje, že by se jeho kusy mohly prodat za cenu kolem 200 USD.

Edwin Mwenga Chokwe, předseda komunitní organizace Clean Mombasa CBO, říká, že plasty jsou hrozbou na plážích. Problém je podle něj dvojí. “Jakmile zůstane na pláži, ucpe mangrov, místo rozmnožování ryb,” říká. “Zadruhé, některé druhy plastů ryby požírají. A nakonec, jakmile bude ekosystém zničen, pláž přestane fungovat.”

Pláž Tiwi není ojedinělý případ, velká část pobřeží Keni se potýká s problémy s plastovým odpadem a nápad Joela Oengy je příkladem, jak tuto situaci změnit.

Zdroj: Africanews

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina