aktuality

Změny pro podnikatele v roce 2024

Ilustrační foto
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Zvýšení minimálních záloh na zdravotní a sociální pojištění, zrušení některých daňových slev a odpočtů, úpravy v zákoníku práce znamenající další byrokratickou zátěž, přechod na dvě sazby DPH či další změny pro podnikatele přináší rok 2024.

Rekordní zvýšení minimální mzdy

V Česku se pro rok 2024 zvyšuje minimální mzda ještě více než loni. Od ledna 2024 narostla o 1 600 korun na 18 900 Kč. Zvyšuje se také takzvaná zaručená mzda pro některé profese.

Paušální daň

K paušální dani se mohou přihlásit OSVČ, které neplatí DPH, nejsou v insolvenčním řízení a mají roční příjmy z podnikání do dvou milionů korun. Paušální daň pro rok 2024 se v prvním pásmu zvýší podstatně více než letos, a to až na 7 498 korun měsíčně. Přihlásit se k ní lze jen do 10. ledna. Podnikatelé v tomto režimu s příjmy do jednoho milionu korun platili loni 6 208 korun měsíčně. Jde tedy o skokové navýšení o 1 290 korun. Zvýšení se ale dočkají i živnostníci ve zbývajících dvou pásmech. Důvodem výrazného nárůstu je především zásadní změna odvodů na sociální pojištění. Podnikatelé s nižšími příjmy budou letos platit mnohem vyšší minimální zálohy než letos. Ty by ovšem museli hradit i v případě, že se k paušální dani nepřihlásí. Na dani z příjmů fyzických osob nadále odvedou státu jen symbolických 100 korun měsíčně. Paušální daň proto bude stále znamenat pro velkou část drobných živnostníků nižší odvody i méně byrokracie.

Přehled slev na daních

OSVČ mohou při vyplňování daňového přiznání u daně z příjmu využít řadu slev. Většinu zvýhodnění je možné uplatňovat měsíčně, slevy na manžela či manželku při ročním zúčtování. Odpočty a slevy je možné uplatnit i u dalších daní, některé bonusy se ale od roku 2024 ruší. Poplatníci už od roku 2024 nebudou mít možnost uplatnit slevu na dítě umístěné v mateřské škole. Takzvané školkovné se ruší stejně jako sleva na studenta ve výši 4 020 korun ročně.

Nejtradičnějším bonusem, který může využít prakticky každý plátce daně z příjmu fyzických osob, je základní sleva na poplatníka. Na slevu mají nárok všichni poplatníci, kteří měli alespoň po část roku zdanitelné příjmy. Pro zdaňovací období 2023 je základní sleva na poplatníka 30 840 korun.

Slevu na „manžela/manželku bez příjmu“ neznamená, že je pro OSVČ aktuální pouze v případě, že jejich životní partner nemá absolutně žádný zdroj příjmů. Zde je stanoven roční limit, aktuálně ve výši 68 000 korun. Pokud ovšem váš partner pobírá dávky státní sociální podpory, dávky sociální péče či pomoci v hmotné nouzi, příspěvek na péči a sociální služby, ale také státní příspěvky na penzijní připojištění či stavební spoření, slevu na manžela/manželku samozřejmě uplatnit můžete bez ohledu na limit. Poplatníci v invalidním důchodu mají nárok na slevu ve výši 2 520 Kč ročně, a to v případě invalidity I. a II. stupně. Jsou-li zařazeni do III. stupně, mohou ušetřit až 5 040 korun ročně.

Zvýhodněním, jež prochází nejčastějšími změnami, je sleva na děti. Jeden z rodičů může nyní na dani ušetřit 1 267 korun měsíčně na jednoho potomka, a nově 1 860 na druhé a 2 320 korun měsíčně na třetí a každé další dítě. Částky jsou dvojnásobné, pokud je váš potomek držitelem průkazu ZTP-P. Pokud se při výpočtu daně dostane poplatník do záporných čísel, tj. bonus je vyšší než vypočtená DPFO, má dokonce od státu nárok na přeplatek. Výše bonusu je bez omezení.

Za zdaňovací období 2023 si mohou OSVČ odečíst z daně náklady na umístění dítěte do mateřské školy. Maximální sleva na jedno dítě se pro rok 2023 zvyšuje na 17 300 korun. Vládní konsolidační balíček ale školkovné od roku 2024 ruší (viz výše), letos tedy mají podnikatelé i zaměstnanci poslední možnost.

Minimální zálohy na sociální pojištění výrazně vzrostou

Pro drobné živnostníky, kteří platí minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění, má stát horší zprávu než loni. V roce 2024 se jim zálohy zvednou výrazně více než letos, a to zejména u sociálního (důchodového) pojištění. OSVČ s hlavním pracovním poměrem na něm zaplatí měsíčně 3 852 korun, to je o 908 korun více než v roce 2023. OSVČ s vedlejším pracovním poměrem zaplatí měsíčně 1 413 korun. Méně narostou minimální zálohy na zdravotní pojištění. Od ledna budete hradit měsíčně o 246 korun více než letos, a to 2 968 korun (13,5 % z poloviny prům. mzdy, což je 21 983 Kč).

Progresivní daň

Od roku 2024 v Česku výrazně přibyde plátců progresivní daně. Vyšší 23% sazba daně totiž bude nově platit i pro ty, jejichž roční příjmy jsou minimálně na 36násobku průměrné měsíční mzdy stanovené zákonem o nemocenském pojištění. Pro rok 2024 to bude od částky 1 582 812 korun ročně (131 901 Kč měsíčně). Podle původních pravidel byl tento strop na 2 110 416 korunách ročně a vyšší sazba platila jen pro příjmy, které ročně přesahují 48násobek průměrné mzdy.

Daně i mzdy v cizí měně

Tuzemské firmy mohou od 1. ledna 2024 vést účetnictví a platit daně v eurech, dolarech či librách. Výhoda je to pro podniky, které mají většinu transakcí v příslušné zahraniční měně. Legislativní novinka má ovšem svá úskalí. Daňová přiznání musejí firmy nadále vyplňovat v korunách. Systémy státní správy totiž nejsou na změnu připraveny. Podle Finanční správy (FS ČR) to ale neznamená, že podniky nemohou zaplatit v eurech daně z příjmu. Jen v přiznání daně za rok 2023 budou muset vyplňovat příslušné kolonky v českých korunách.

Sazby DPH v ČR se změní

Od 1. ledna 2015 platily v Česku tři sazby daně z přidané hodnoty. Základní činila 21 %, první snížená 15 % a nejnižší 10 %. Od roku 2024 ale nastávají zásadní změny. Od 1. ledna 2024 zůstává zachována základní sazba DPH ve výši 21 %, snížené sazby daně ve výši 15 % a 10 % se slučují do jedné snížené ve výši 12 %. U dodání knih je od 1. 1. 2024 uplatňováno úplné osvobození od daně.

Snížená sazba DPH 12 % platí pro:

  • potraviny (bez nápojů) –⁠ původně 15 %
  • stavební práce –⁠ původně 15 %
  • vodné a stočné –⁠ původně 10 %
  • teplo –⁠ původně 10%
  • léky a farmaceutické výrobky –⁠ původně 15 %
  • zdravotnické prostředky –⁠ původně 15 %
  • pravidelná doprava cestujících, hromadná autobusová doprava –⁠ původně 21 %
  • ubytovací a stravovací služby –⁠ původně 10 %
  • pohřební služby –⁠ původně 15 %
  • vstupenky do divadel, kin, sportovních akcí, ZOO, bazénů, fitcenter… –⁠ původně 10 %
  • časopisy a noviny –⁠ původně 10 %
  • dětské sedačky –⁠ původně 15 %

Daň z příjmu se firmám zvyšuje z 19 na 21 %

Daň z příjmu právnických osob se od roku 2024, respektive za zdaňovací období 2024, zvýší z 19 na 21 %. Za zdaňovací období 2023 tedy ještě platí 19% daň.

Novinky v home office

Aby zaměstnanec mohl pracovat na dálku, byť jen jednorázově, bude muset uzavřít se zaměstnavatelem písemnou dohodu. Zaměstnavatel uhradí zaměstnanci, který využívá home office (HO), i část nákladů na práci, ale tyto náklady musejí být vyšší, než kdyby trávil čas na pracovišti (například musí spotřebovat více energií). Zmíněný paušál je aktuálně ve výši 4,60 koruny za hodinu strávenou na home office. Platba je podobně jako například cestovní náhrady osvobozená od daně z příjmu a pojistného. Další variantou je úhrada prokázaných skutečných nákladů (musí je prokázat zaměstnanec) a možná je i dohoda firmy s pracovníkem, že žádné náklady proplácet nechce.

Dohodáři s nárokem na příplatky i na dovolenou

Lidem pracujícím na dohodu (DPP či DPČ) je nutné platit příplatky nebo náhradní volno stejně jako stálým zaměstnancům. Nárok mají na náhradu odměny z dohody, náhradu za práci ve svátek či práci o víkendu, na příplatek za noční práci, nebo odměnu za práci ve ztíženém pracovním prostředí. S tím souvisí i nutnost evidence pracovní doby.

To, že se pracovní podmínky dohodářů dostanou prakticky na úroveň zaměstnanců na HPP, znamená, že mají od ledna 2024 nárok i na řádnou dovolenou. Aby jim tento nárok vznikl, musí pro zaměstnavatele v daném roce pracovat nepřetržitě minimálně čtyři týdny a odsloužit alespoň čtyřnásobek hodin (určených jako týdenní pracovní doba). V tomto případě tedy nejméně 80 hodin.

Dohodářům se rovněž zvyšuje stávající limit 10 000 korun měsíčně pro neplacení povinného pojištění. Nově bude muset dohodář (aby mu vznikl nárok na placení sociálního pojištění) u jednoho zaměstnavatele vydělat za měsíc více než čtvrtinu průměrné mzdy v zemi. Druhý vyšší limit ve výši 40 % průměrné mzdy se uplatní v případě souběhu více dohod o provedení práce u více zaměstnavatelů. Pokud pracovník překročí jeden ze dvou limitů, bude muset sám odvést příslušné pojistné a bude jej muset zpětně doplatit i zaměstnavatel.

Zdraží dálniční známky

Od března 2024 podraží dálniční známky. Cena ročních kuponů se zvýší ze současných 1 500 korun na 2 300 korun. Stejně jako v dalších evropských zemích bude nově k dispozici jednodenní dálniční známka za 200 korun. Desetidenní poplatek klesne o 40 korun na 270, měsíční se sníží o 10 korun na 430.

Zdroje: BusinessINFO.cz, Podnikatel.cz

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina