materiály

Montáž bez nářadí, demontáž „jehlicí“

Materialy_Valinge
Princip systému je založen na šikmo orientovaných spojovacích kolících a pružinové uzamykací hmoždince. Foto: Radomír Čapka
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Na první pohled možná složitý, avšak po detailnějším představení velmi jednoduchý a rychlý spojovací systém pro tzv. suchou montáž bez nářadí se stejně jednoduchou demontáží, a to opakovaně při zachování kvality spoje. Jedinou „komplikací“ může pro někoho být technologický požadavek na zařízení s možností vrtání šikmých otvorů pro kolíky. To je velmi stručný popis nového „suchého“ spojovacího systému pro nábytkové korpusy, který mohli zaregistrovat návštěvníci letošních veletrhů interzum v Kolíně nad Rýnem a LIGNA v Hannoveru.

Systém pro tzv. suché spoje bez nářadí je založen na principu šikmo orientovaných dřevěných kolíků (cca 45° vůči ploše a hraně spojovaných dílců) a jednoho uzamykacího kolíku, který po nasazení a zasunutí šikmých kolíků do šikmých otvorů protikusu oba dílce v této poloze uzamkne. Tím zamezí samovolnému rozpojení dílců.

Co se týká šikmého uložení kolíků, je toto inovativní řešení z hlediska výroby založeno na běžných průmyslových metodách vrtání, aby byla zajištěna snadná implementace systému do stávající výroby a předešlo se požadavkům na velké změny ve fázi návrhu a výroby.

K vyvrtání šikmých otvorů pro kolíky je zapotřebí pouze modifikované vrtání, nikoli nějaká speciální technologie. Vrtací stroje s naklápěcími vřeteny pro šikmo orientované otvory nabízejí všichni hlavní dodavatelé strojů. Kolíky se ve výrobě mohou aplikovat pomocí stávajících kolíkovaček.

Montáž bez nářadí

Zásadním prvkem inovativního systému je uzamykací kolík. Jde o plastovou hmoždinku kruhového průřezu, jejíž jedna necelá polovina je…

Zobraziť celý článok v eDM 11/2023 >>
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina