výstavy

Národná cena za dizajn 2023 aj pre nábytok

Dizajn_NCD23
Národnú cenu za dizajn 2023 v kategórii Domov & Verejný priestor získala stolička Bolt Chair autorov Jakuba Pollága a Filipa Kramplu. Foto: archív SCD
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Jubilejný 20. ročník súťaže Národná cena za dizajn 2023 vyvrcholil slávnostným vyhlásením výsledkov z oblasti produktového dizajnu na galavečeri, ktorý sa uskutočnil 9. októbra 2023 v Divadle Nová scéna v Bratislave. Udelených bolo celkom 6 hlavných cien, 4 ceny pre osobnosti dizajnu a 4 špeciálne ocenenia. Z nábytkárskej tvorby boli ocenené tri produkty.

Národná cena za dizajn

V kategórii Domov & Verejný priestor získala hlavnú cenu Národnú cenu za dizajn 2023 stolička Bolt Chair autorov Jakuba Pollága a Filipa Kramplu zo štúdia zeitgeist.limited. Vyrába sa z masívneho jaseňového dreva ručným remeselným spracovaním aj využitím moderných technologických postupov. S cieľom znížiť dopravné náklady a zredukovať uhlíkovú stopu pri transporte je stolička navrhnutá ako demontovateľná. Na tento účel použili autori konfirmátovú skrutku s netradične širokou zapustenou podložkou, čím tento mechanický spoj spájajúci jej štyri jednotlivé časti povýšili na zaujímavý dizajnérsky prvok. Bolt Chair má rozmery D420 x Š440 x V820 mm, výšku sedadla 460 mm, hmotnosť 7 kg a dodáva sa v troch farebných odtieňoch: čierny, polnočný modrý a starý šedý.

Špeciálna cena

Špeciálnu cenu v kategórii Domov & Verejný priestor udelili porotcovia jedálenskému stolu IKONA autora Alojza Karpiša od výrobcu Karpiš Nábytok s.r.o. Sériovo vyrábaný celodrevený rozkladací stôl je charakterizovaný ladnými krivkami a pre používateľa bezpečnými oblými rohmi. Je vyrábaný na najmodernejších CNC obrábacích centrách v troch drevinách – buk, dub, americký orech a v desiatich rozmerových modifikáciách s dĺžkami stolovej dosky od 950 mm až do 2200 mm (po rozložení až 2800 mm) umožňujúci stolovanie od 4 do 12 osôb.

Výška stola je 760 mm, šírka stola 900 mm, 940 mm alebo 1000 mm, hrúbka stolovej dosky je 28 mm. Rozkladanie stola je riešené front-slide výsuvom so skrytou butterfly prídavnou doskou. Povrchová úprava je olejovaním alebo lakovaním.

Národná cena za dizajn

V kategórii Nové horizonty získalo hlavnú cenu Národnú cenu za dizajn 2023 dielo Housing Society mladého dizajnéra Damiána Cehlárika, ktorý sa inšpiroval obývačkovou zostavou Antik vyrábanou v národnom podniku Mier v Topoľčanoch a ktorú počas socializmu vlastnili tisícky domácností. Nejde však len o „redizajn“ vo forme „ružovej polevy“, aká sa dáva na obľúbené punčové rezy, či materiálovú zmenu, keď obvyklú drevotrieskovú dosku nahradil ekologickejšou trojvrstvovou biodoskou. Ide o výskumný, konceptuálny projekt, v ktorom autor skúmal, ako vo východnej Európe vnímame dedičstvo komunizmu. Jeho „punčák“ je naplnený knihami, krištáľom a ďalšími materiálmi a predmetmi, ktoré mapujú jeho výskum.

Foto: archív SCD

Súvisiace články:

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina