školy

Etudy z dreva – začiatok sľubnej kariéry?

Skoly_Etudy
Laureát Ceny ZSD SR v XXIII. ročníku Etudy z dreva Patrik Vencel zo Strednej odbornej školy drevárskej Zvolen spolu so svojimi ocenenými spolužiačkami Timeou Sládečkovou a Anetou Komjáthyovou. Foto: archív autora
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Predstavuje sa úspešný laureát Ceny ZSD SR v súťaži Etudy z dreva, ktorú pre – predovšetkým stredoškolákov – organizuje Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolen už od roku 1998 a je zameraná na podporu tvorby trojrozmerných úžitkových predmetov a šperkov z dreva. V XXIII. ročníku sa súťažilo o titul „najlepší drevený bytový doplnok“. Do súťaže sa zapojili študenti i pedagógovia Strednej odbornej školy drevárskej zo Zvolena a Strednej odbornej školy lesníckej a drevárskej z Liptovského Hrádku, Školy umeleckého priemyslu z Ružomberka a Bratislavy i Strednej odbornej školy z Fiľakova. Cenu ZSD SR získal Patrik Vencel (SOŠ drevárska vo Zvolene) za stojan na nože Axcel. Cena bola udelená za zaujímavý projekt, ktorý snúbi v riešení racionalitu realizovateľnosti spolu s finesou dizajnu.

Spoveď laureáta Ceny ZSD SR

Volám sa Patrik Vencel a už ako malý som miloval čarbanie na papier. Ako som rástol, snažil som sa zdokonaľovať v tom, čo ma napĺňa. Tiež som veľa času trávil na našej záhradke, kde som si vyrábal rôzne drobnosti z dreva, vďaka čomu som si k nemu vybudoval vzťah. K rozvoju môjho koníčka mi pomohol aj nástup na ZUŠ J. L. Bellu v Kremnici, ktorú som skončil v roku 2019 ako úspešný absolvent. V tejto záľube ma veľmi podporovala moja rodina, za čo im chcem týmto spôsobom poďakovať, pretože bez ich podpory by som sa dnes pravdepodobne nevenoval tomu, čo ma baví a napĺňa.

Keď prišlo na výber strednej školy, dopočul som sa o SOŠ drevárskej vo Zvolene a vedel som, že je to pre mňa jasná voľba. Predovšetkým kvôli dobrému uplatneniu pre moje budúce povolanie. Počas štúdia som dokázal posunúť svoje kreatívne myslenie a zručnosti opäť na vyššiu úroveň. Vďaka vzdelávaniu v oblasti dejín výtvarnej kultúry je pre mňa ľahšie nájsť inšpiráciu a nápady pre moju tvorbu. Profesori, ktorí ma vedú na ceste pri vytváraní projektov, sú veľmi skúsení a často vidia potenciál vo veciach, v ktorých ho sám nevidím. Naučili ma, že vždy sa nájde riešenie, ktoré je ešte lepšie, ako to predošlé. Keď už som bol na 100% spokojný s výsledkom mojej práce, ukázali mi opäť ďalší spôsob, ako sa to dá ešte vylepšiť. Za túto skúsenosť som im veľmi vďačný, lebo časom som si aj ja začal uvedomovať a všímať riešenia, ktorými svoje projekty môžem priblížiť k dokonalosti. Samozrejme viem, že ešte sa mám stále čo učiť, ale budem sa snažiť zdolať každú prekážku, aby som mohol robiť to, čo ma baví.

Ocenený stojan na nože Axcel

Viacero rokov sa naša škola zapája do súťaže Etudy z dreva a ani tento rok nebol výnimkou. Keď som sa dopočul o zameraní súťaže, bol som naozaj zapálený do navrhovania svojho výrobku. Bytový doplnok mi dával veľmi širokú škálu možností a vôbec som nevedel, kde začať. Po dlhých konzultáciách s pánom profesorom Igorom Švingálom sme výber zúžili na môj návrh svietnika a stojana na nože. Pravdu povediac, nevedel som si vybrať, čo sa mi páči viac a tak som rozvíjal oba tieto nápady. Svietnik bol založený na princípe padajúceho horúceho vosku do vody, kde by následne vychladol a vytváral zaujímavé obrazce.

Môj druhý návrh bol stojan na nože. No nebolo to také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdalo, pretože mi žiaden z prvotných návrhov neprišiel dosť dobrý. Avšak myšlienka originálneho stojana na nože ma držala, takže som sa pevne rozhodol zdokonaľovať práve tento. Skúšal som rôzne riešenia, kým som ich dostal do finálnej formy. Spolu s posledným návrhom prišla aj myšlienka sériovej výroby.

Stojan je navrhnutý tak, že jednotlivé segmenty sú pospájané pomocou magnetov kvôli možnosti ľahkého pridávania a odoberania častí podľa potreby. Segmenty by sa dali dokupovať podľa potreby, takže ak by bol využívaný napríklad v gastro prevádzke, mohol sa rozšíriť oveľa viac, ako je potrebné v bežnej domácnosti.

Vyfrézované otvory na čepele sú podlepené malými magnetmi, aby nožík pevne držal a nevypadol. Na spodok vyfrézovanej časti som pridal otvor na nečistoty, z ktorého sa dajú jednoducho vyfúknuť preč. Otvory som prispôsobil súprave nožov, ktorú som používal ako pomôcku pri výrobe, avšak dajú sa spraviť univerzálne. Povrchová úprava stojana z bukového masívu je olejovaním.

Výroba prototypu bola pomerne náročná vzhľadom na nie priemyselné, skôr domáce podmienky. Vznikalo mnoho problémov a prekážok, avšak vďaka pomoci mojej rodiny a iných som to zvládol. Bola to dlhá cesta, ale teraz vidím, že sa vyplatila. S výsledkom som naozaj spokojný.

Etudy z dreva mi určite dali niečo do budúcnosti. Som vďačný, že som sa mohol nielen zúčastniť, ale aj vidieť práce ostatných žiakov. Boli naozaj originálne a som rád, že je toľko kreatívnych ľudí v dnešnej dobe.

A čo sa týka budúcnosti, moja voľba je jasná. Pokračovanie v štúdiu. Rád by som ale nasmeroval svoje ďalšie kroky trochu iným smerom, a to je architektúra. Konkrétne ma zaujala Slovenská technická univerzita v Bratislave. Samozrejme, nevylučujem ani možnosť ďalej sa venovať dizajnu nábytku a interiéru.

Autor: Patrik Vencel
Stredná odborná škola drevárska Zvolen
Kontakt: vencelp3@gmail.com
Foto: archív autora

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina