aktuality

Kráľ Karol III. na návšteve píly v Škótsku

Kráľ Karol III na návšteve píly James Jones and Sons Ltd v škótskom Aboyne. Foto: X The Royal Family
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V utorok 3. 10. 2023 navštívil 74-ročný britský panovník Karol III. drevársku fabriku James Jones and Sons Limited v škótskom Aboyne. Pozrel si najmä zmodernizovanú pílnicu, do ktorej firma za posledných päť rokov investovala 15 miliónov libier s cieľom zvýšenia efektívnosti a finalizácie produktov. Kráľ Karol III., známy zanietený environmentalista, sa zaujímal o progresívne stavebné výrobky z dreva znižujúce uhlíkovú stopu na rozdiel od tradičných stavebných materiálov a ich možnosti uplatnenia pri udržateľnej výstavbe domov a budov.

Píla spracúva aj guľatinu z kráľovských lesov z neďalekého Balmoralu, ktorý je obľúbeným letným sídlom kráľovskej rodiny.

Kráľ Karol III. pozdravil pracovníkov píly v Aboyne. Foto: archív James Jones and Sons Ltd

James Jones and Sons Limited je rodinný podnik so 180 ročnou tradíciou, ktorý riadi už piata generácia zakladateľov. Pôsobí v Spojenom kráľovstve, Austrálii a na Novom Zélande a zaoberá sa piliarstvom, drevárskym inžinierstvom, výrobou paliet, lesným hospodárstvom, ťažbou dreva, produkciou biomasy a veternými elektrárňami. Prevádzkuje 24 závodov po celom Spojenom kráľovstve, zamestnáva viac ako 1250 zamestnancov a má ročný obrat viac ako 330 miliónov libier.

Krátke video z návštevy kráľa Karola III. v James Jones and Sons Ltd

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina