aktuality

Spoznali sme najlepšie drevené bytové doplnky

Etudy
Z vernisáže výstavy súťažných predmetov XXIII. ročníka súťaže Etudy z dreva. Foto: archív LESY SR, š.p.
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Súťaž Etudy z dreva, ktorú od roku 1998 pripravuje Lesnícke a drevárske múzeum (LDM) vo Zvolene, je zameraná na podporu tvorby trojrozmerných úžitkových predmetov a šperkov z dreva. V XXIII. ročníku sa súťažilo o titul „najlepší drevený bytový doplnok“. Do súťaže sa zapojili študenti i pedagógovia Strednej odbornej školy drevárskej zo Zvolena a Strednej odbornej školy lesníckej a drevárskej z Liptovského Hrádku, Školy umeleckého priemyslu z Ružomberka a Bratislavy i Strednej odbornej školy z Fiľakova.

Vytvorené diela zhodnotila odborná porota pod vedením Doc. akad. soch. René Baďuru, vedúceho Katedry dizajnu nábytku a interiéru Drevárskej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene. Ďalšími členmi boli PhDr. Peter Zemaník, prezident Zväzu spracovateľov dreva Slovenskej republiky a pedagógovia zo stredných odborných a umeleckých škôl – Mgr. Jiří Dvořáček, Mgr. Katarína Staňová Balážová, ArtD a Mgr. Lucia Kazárová.

Oficiálne zverejnenie výsledkov súťaže a slávnostné odovzdanie ocenení sa uskutočnilo na vernisáži výstavy 13. septembra 2023 v LDM vo Zvolene. Vystavených je celkom 41 súťažných predmetov od 34 autorov.

Výsledky kategórie originál, prototyp dreveného bytového doplnku

1. miesto – Nina Tesaríková (Škola umeleckého priemyslu J. Vydru Bratislava) za Hojdačku
Cena bola udelená za proporciu, hru, výraz, odvahu, možnosti, udržateľnosť, zrozumiteľnosť sú niektoré pojmy, ktoré sa dajú identifikovať v tomto “dospelom” projekte, ktorý zaujme každého, kto oceňuje moderný dizajn.

1. miesto – Dávid Kubis (Škola umeleckého priemyslu Ružomberok) za Eccentric Lamp
Cena bola udelená za originálne spojenie tvaru a funkcie. Samotná silueta svietidiel čerpá z remesla a tradície, ktoré spolu so samotným materiálom podporujú kvalitný dizajnérsky zámer autora.

2. miesto – Natália Žáková (Škola umeleckého priemyslu J. Vydru Bratislava) za Viacúčelový stolík
Cena bola udelená za zaujímavú tému projektu, ktorý je autorkou zvládnutý na vysokej úrovni. Estetika a funkcia spolu vytvárajú dizajn, ktorý by určite oslovil množstvo zákazníkov resp. užívateľov.

3. miesto – Aneta Komjáthyová (Stredná odborná škola drevárska Zvolen) za Corde stojan na gitaru
Cena bola udelená za nápaditý multipolohový stojan na gitaru, ktorý má skoro všetky predpoklady na komerčné uplatnenie.

Cena primátora mesta Zvolen – Timea Sládečková (Stredná odborná škola drevárska Zvolen) za Honey Wall stenu, policu
Cena bola udelená za potenciál deliaceho prvku, jeho prírodou inšpirovanú podobu, ktorá by bola určite oživením mnohých súčasných interiérov.

Cena ZSD SR – Patrik Vencel (Stredná odborná škola drevárska Zvolen) za Axcel stojan
Cena bola udelená za zaujímavý projekt, ktorý snúbi v riešení racionalitu realizovateľnosti spolu s finesou dizajnu.

Cena prof. Schneidera – Tadeáš Horváth (Škola umeleckého priemyslu J. Vydru Bratislava) za Hokerlík
Cena bola udelená za logické a efektívne tvarovanie s domysleným detailom, ktorý je remeselne zvládnutý. Toto všetko vytvára nám známu a prijateľnú archetypálnu formu moderného nábytku.

Čestné uznanie – Lenka Kuklišová (Škola umeleckého priemyslu J. Vydru Bratislava) za Viacúčelovú taburetku
Cena bola udelená za príjemne vyváženú formu (taburetky), rozvíja a zároveň spája v sebe známe tvary a dekory do harmonického celku. Osviežením je spájanie dielov a funkčné možnosti z toho vyplývajúce.

Ocenené, ale i ostatné súťažné práce si môžu návštevníci pozrieť v LDM vo Zvolene na Nám. SNP 23/35 vždy od utorka do soboty od 9:00 do 17:00 hod. Výstava potrvá do 21. 10. 2023.

Zdroj: TS LESY SR, š.p.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina