aktuality

Doma u Dušana Jurkoviča        

Jurkovic_dvere
Národopisné prvky na dverách a zárubni. Foto: Dr. Anton Mrník
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Dušan Samuel Jurkovič vošiel do povedomia verejnosti hlavne ako autor projektu mohyly na Bradle na pamiatku generála Milana Rastislava Štefánika. Jurkovič bol prvým výrazným slovenským secesným architektom. Popri tomto hlavnom zameraní bol aj dizajnérom nábytku, tvorcom interiéru, etnografom, publicistom. Titul Národný umelec získal v roku 1946. Na jeho počesť je od roku 1964 udeľovaná významným architektom Cena Dušana Jurkoviča.

Na Zvolenskom zámku otvorili 24. augusta 2023 novú expozíciu Doma u Dušana Jurkoviča realizovanú formou štylizovaného interiéru, ktorý predstavuje kolekciu nábytku navrhnutého Dušanom S. Jurkovičom pre svoju pracovňu a byt. Dominujú jej vitrážové police, knižnice, komody. Spálňa je doplnená aj iným nábytkom s charakteristickými ozdobami národopisného charakteru. Umelecké cítenie autora dopĺňajú texty o jeho tvorbe, fotografie a kresby.

Rodinný dom a ateliér mal Dušan Jurkovič tridsať rokov v Brne – Žabovřeskoch (1899–1918). Bývanie je predstavené ako zbierka umeleckého remesla. Už pri jeho otvorení (1906) predstavil svoje interiérové práce formou výstavy. V ďalšom období cestoval najmä po moravskom Valašsku a západnom Slovensku, kde hľadal národopisné inšpirácie. Jeho dizajnérske dielo možno obdivovať aj v Jurkovičovom dome v centre kúpeľov Luhačovice.. Pre mesto Zvolen vytvoril projekt obnovy a adaptácie zámku v dvadsiatich rokoch 20. storočia, ktorý však nebol zrealizovaný. Po vzniku ČSR sa vrátil na Slovensko. Vymenovali ho do pozície vládneho komisára pre zachovanie umeleckých pamiatok.

Výstava na Zvolenskom zámku bude prístupná návštevníkom do 30. septembra 2023. Kurátorsky ju pripravili Viera Kleinová a Jana Švantnerová zo Slovenskej národnej galérie a Denis Hildebrand.

Jurkovičov národopisný symbol na čelách postele využívaný aj pri iných typoch nábytku. Foto: Dr. Anton Mrník

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina