aktuality

Ceny energií a flexibilita spotreby sú kľúčové

Elgas
Ilustračné foto
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Inzercia

Energetická kríza v minulom roku spôsobila prudký rast cien energií, ktorý významným spôsobom zasiahol do fungovania drevárskeho priemyslu. O tom, ako sa situácia na trhu s energiami aktuálne vyvíja a aké sú očakávania na rok 2024, sme sa porozprávali s riaditeľom obchodu spoločnosti ELGAS Ing. Romanom Blahom.

Situácia sa zlepšuje

Začiatkom roka prišlo k prudkému poklesu cien energií, ktoré sa zatiaľ nedostali na úroveň pred covidom. „Situácia sa začína stabilizovať, výkyvy trhových cien už nie sú tak veľké ani časté ako minulý rok,“ hodnotí lepšie vyhliadky vo vývoji cien energií na budúci rok Ing. Blaho.

Oplatí sa zvažovať

Počas minuloročnej energetickej krízy dostávali aj stredne veľké firmy ponuky na tzv. spotové produkty na tento rok, pri ktorých výška ceny kolíše v závislosti od vývoja na krátkodobom trhu. Aj napriek počiatočnej nedôvere presvedčili obchodníci ELGAS-u drevárov o výhodách spotu. Dnes títo klienti platia oveľa nižšie ceny ako odberatelia, ktorí fixovali ceny na konci roka 2023. „Nemusíte plánovať svoj odber ani dodržať ročný zmluvný objem, a to bez obáv z pokút,“ vysvetľuje odborník nesporný benefit spotu – flexibilitu.

Kritické situácie ukážu reálnu podporu klientovi

Nielen ceny, ale aj úpravy zmluvných parametrov dodávky dokážu s nákladmi poriadne zamávať. „Tieto veci v ELGAS-e riešime na dennej báze a snažíme sa promptne zabezpečiť realizáciu zmien v čo najkratšom čase,“ hovorí Roman Blaho. Aj nadpriemerná spokojnosť ich klientov z nezávislého prieskumu potvrdzuje, že ich zákazníci vysoko oceňujú možnosť mať obchodníka a človeka na oddelení podpory, ktorý vie poradiť a rýchlo reagovať na ich požiadavky.

Vyhliadky na budúci rok

Aktuálne spotové ceny na budúci rok sú nižšie ako fixné. ELGAS neočakáva dramatické zmeny na trhu, a preto klientom navrhuje zvážiť zotrvanie na spote aj v ďalšom roku. Tým konzervatívnejším, ktorí chcú minimalizovať riziko, ponúka kombináciu fixnej ceny so spotovou.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina