technológie

Co mj. uvidíme na Ligně v Hannoveru?

Technologie_Ligna
K hlavním tématům letošní Ligny bude patřit digitalizace, automatizace a robotizace. Návštěvníci se mohou těšit na řadu prezentací v duchu „chytrých továren“
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Letošní veletrh LIGNA, který se uskuteční 15.–19. 5. 2023 v Hannoveru, bude sice o něco menší, než na jaké jsme bývali zvyklí v dobách před covidem, pořadatelé a vystavovatelé ale slibují, že na kvalitu akce z hlediska prezentovaných novinek a inovací to vliv mít nebude. Připravované novinky někteří vystavovatelé s předstihem prezentovali již v únoru přítomným novinářům na tiskové konferenci LIGNA.Preview. Přinášíme krátký pohled na hlavní témata.

Chytré továrny

Hlavní pozornost bude na veletrhu věnována digitalizaci, automatizaci a robotizaci, síťovému propojení strojů, nástrojů, komponentů a materiálů. Stánky předních dodavatelů technologií pro zpracování dřeva, výrobu nábytku a podlah budou koncipovány v duchu Smart Factory, Connected Factory, Průmysl 4.0 s implementací internetu věcí (IoT) a platforem IoT.

Znovu byla aktualizována např. Smart&­Human Factory společnosti SCM: nové automatizační systémy a interakce člověka, stroje a robota pro vysoce přizpůsobenou, všestrannou, propojenou a udržitelnou výrobu. Na veletrhu bude debutovat mj. integrovaná buňka pro malé podniky. Buňka těží z výhod zapojených strojů, čímž se výrazně zkracuje doba a snižuje chybovost.

K hlavním tématům letošní Ligny bude patřit digitalizace, automatizace a robotizace. Návštěvníci se mohou těšit na řadu prezentací v duchu „chytrých továren“

  • Kotoučová pila Invincibile si x je posílena optimalizačním řezacím sekvencérem Thundercut od SCM, který jako jediný vede obsluhu při vkládání panelu do stroje a při řezání po jednotlivých krocích
  • CNC vrtací centrum Startech cn plus bylo navrženo pro snadnou a flexibilní výrobu nábytkových dílů bez přemisťování nástrojů a bez nutnosti zásahu operátora
  • Olepovačka hran me 40tr s novou zaoblovací jednotkou, která umožní dosáhnout vynikající kvality hotových výrobků bez dalšího obrábění

S koncepcí Smart Factory úzce souvisí rozsáhlá integrace ovládacích softwarů, výrobních informačních systémů a digitálních služeb. Společnost SCM tuto oblast představí v rámci svého „digitálního integrovaného procesu zpracování dřeva“. Software a služby, které podporují zákazníka v každé fázi: příprava dat, plánování, výroba, monitorování a poprodejní pomoc, zvyšování efektivity a propojení kanceláře s továrnou. Na podporu fází monitorování výroby, údržby strojů a poprodejních služeb jsou dále vylepšeny digitální služby, které umožňuje platforma IoT, jejímž cílem je zaručit maximální návratnost strojů a zařízení ve spojení s neustálou podporou techniků SCM. V současné době je tato platforma IoT integrována do projektu „Woodworking made Izy“, do něhož jsou zapojeni nejvýznamnější výrobci strojů a technologií, kteří společně definovali standardní rozhraní a společný jazyk pro vzájemné propojení strojů a výrobních informačních systémů, což umožňuje celkové řízení výrobního procesu.

Stále důležitější roli v současné výrobě hrají i digitální služby

Pod heslem „sdílení vášně“ bude na Ligně prezentovat nejnovější „inteligentní“ technologie a koncepty strojů společnost HOMAG.

CNC obráběcí centrum DRILLTEQ V-310 s robotickou podporou je dalším krokem k automatizované budoucnosti. Inovativní vertikální CNC obráběcí centrum, které bylo představeno na loňském veletrhu Holz-Handwerk, bude nyní moct využívat robotickou podporu. Možnost využití tohoto nástroje v budoucnu umožní malým a středním firmám ušetřit čas a snížit zátěž zaměstnanců. Výsledná flexibilní organizace personálu umožňuje využití pracovní síly pro další činnosti s přidanou hodnotou. Samozřejmostí je i nadále možnost ručního zakládání jednotlivých dílců.

CNC obráběcí centrum DRILLTEQ V-310, které bylo poprvé představeno na loňském veletrhu Holz-Handwerk, bude na Ligně doplněné robotickou podporou

Světovou premiéru budou mít nové panelové pily SAWTEQ B-300 a B-400. Obě byly aktualizovány o významné a inovativní funkce. Řezací řešení kombinuje výkon, rychlost a spolehlivou technologii se zvýšenou inteligencí a digitálními, samovýukovými funkcemi. To se projevuje mimo jiné ve zvýšené úrovni výkonu díky zlepšenému procesu řezání a optimalizaci se sníženou spotřebou energie. Přehodnoceno bylo i ovládání stroje. Díky vylepšeným pracovním polohám je nyní způsob, jakým operátor pracuje s řídicím systémem pily, ještě flexibilnější a ergonomičtější. Asistenční systém operátora intelliGuide Classic – který je nyní součástí standardní výbavy – doplňuje tyto optimalizace a vede operátora procesem řezání bezpečně a intuitivně pomocí světelných signálů LED. Nová funkce v řídicím systému pily navíc monitoruje optimální využití stroje a poskytuje nepřetržitou podporu prostřednictvím vhodných informací – další krok k inteligentnímu řízení stroje. Důraz je také stále kladen na kvalitu řezu. Stroj je mj. vybaven novou funkcí, která pomocí senzorů zjišťuje rozměrovou přesnost obrobků a transparentně o tom informuje obsluhu. To zvyšuje spolehlivost procesu a poskytuje větší transparentnost při řezání.

Premiéru budou mít na Ligně dvě panelové pily: SAWTEQ B-300 a B-400

V souvislosti s dělením panelů HOMAG na veletrhu LIGNA poprvé představí také novou, zcela přepracovanou řadu technologie ukládání panelů STORETEQ. Sortiment splňuje požadavky jak malých dřevozpracujících dílen, tak i velkých průmyslových výrobců nábytku. Rychlé změny tržních podmínek, které vyžadují flexibilní, efektivní a udržitelné přizpůsobení, byly jasným středobodem vývoje. Portfolio bude rozšířeno zavedením řešení nakládání pro základní segment a také vůbec poprvé úložným systémem druhé úrovně a dvouúrovňovým úložným systémem.

Velký důraz na automatizovaná řešení, která zajistí rozhodující zvýšení výroby a naprostou spolehlivost jak výrobního procesu, tak nakládacích a vykládacích operací, bude vidět také na stánku Biesse. Návštěvníci si z první ruky prohlédnou integrovaný závod sestávající z řešení pro dimenzování a vkládání panelů, s automatickým nakládáním a vykládáním propojeným díky SmartConnection – softwarovému programu pro správu vnitropodnikových objednávek.

Důraz bude kladen na novou dávkovou linku na olepování hran s robotickým nakládáním a vykládáním. Dvojí charakteri­zace nového produktu představuje začátek cesty k udržitelnosti, která díky dostupným dovednostem a aktivům umožní skupině rozpoznat a posoudit její environmentální a sociální dopad a integrovat inovace do procesů vývoje produktů.

Inteligentní nástroje

Inteligentní technologie pro zpracování dřeva se neobejdou bez inteligentních nástrojů. Na veletrhu LIGNA bude svůj nejnovější vývoj prezentovat i společnost Leitz. Pod heslem „Řešení v nových dimenzích“ představí koncepty služeb, průmyslová centra a trendy z nábytkářského průmyslu, konstrukčního dřevařského inženýrství a pokročilých mate­riálů. Důraz bude kladen na požadavek dalšího zvýšení zákaznického úspěchu především zvýšením flexibility, efektivity a produktivity v příslušných procesech.

Leitz mj. představí např. vrták s vyměnitelnou hlavou TC. Původní myšlenkou byl vývoj nového nástrojového systému, který se v zásadě skládá ze stabilního a opakovaně použitelného ocelového základního tělesa a výměnného vrtacího hrotu vyrobeného z tvrdokovu. Velkou výhodou pro uživatele je především to, že rychlá a snadná výměna výměnné hlavice mnohonásobně zkracuje dobu nastavování a seřizování. Výměnné hlavy lze navíc přebrousit, díky čemuž je celý systém hospodárnější po celou dobu životnosti než srovnatelné standardní vrtáky. A konečně, základní tělo systému stačí zakoupit pouze jednou. Speciálně vyvinutá geometrie nástroje zajišťuje spolehlivost procesu a vysokou kvalitu vrtaných otvorů. Zajišťuje, že vrták v obrobku neklouže.

Vrták Leitz s vyměnitelnou TC hlavou

Výrobci CLT panelů najdou na stánku Leitz další novinku, která umožní v budoucnu plně využít výkon jejich systémů pro spojování na miniozuby a zvýšit produktivitu ve výrobním procesu. Nová generace miniozubových spárovacích fréz Leitz TurboHawk pro ploché mini­ozubové spoje umožňuje vysoké rychlosti posuvu bez snížení kvality obrábění. Řezné břity lze snadno a rychle měnit, což je důležitý bod v oblasti flexibility, když výrobci CLT zpracovávají různé tloušťky dřeva. S řeznými břity s „nekonečným“ povlakem, které mají obzvláště velké přebrušovací zóny, lze nástroj také několikrát přebrousit, a proto je mimořádně udržitelný.

Spárovací fréza Leitz TurboHawk

Téma udržitelnosti hraje velmi důležitou roli i u další inovace, zejména pro firmy zpracovávající masivní dřevo. S novou řeznou hlavou CentroPlan – pro použití při výrobě nábytku a lišt nebo také při výrobě oken – vyvinul Leitz hoblovací systém, který je obzvláště hospodárný a zároveň přináší vynikající výsledky obrábění. Smyslem toho je recyklovat použité nože VariPlan a znovu je nainstalovat do tohoto systému nástrojů jako jednorázové oboustranné nože. Výsledkem je udržitelná řezací hlava, která je obzvláště zajímavá pro zákazníky, pro které je služba přebrušování obtížná kvůli místním podmínkám.

Hoblovací hlava Leitz CentroPlan

Foto: archiv autora

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina