aktuality

Drevený Stanley Cup v slovenských rukách

Víťaznú trofej Stanley Cup z dreva získalo slovenské mužstvo Frosty Shots z Bratislavy
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Majstrovstvá sveta v rybníkovom hokeji sa každoročne konajú v mestečku Plaster Rock v pôvodnej vlasti (rezervácii) Indiánov, kde žije ešte veľa pôvodných obyvateľov. Tu vynašli ľadový hokej, ktorý sa rozšíril do celého sveta. Rybníkový šampionát sa koná od roku 2002, keď sa zúčastňujú mužstvá z Kanady, neskôr aj z USA a Českej republiky. Tohto roku súťažilo 80 mužstiev.

Víťaznú trofej Stanley Cup z dreva získalo slovenské mužstvo Frosty Shots z Bratislavy. Vo finále bojovali aj v rokoch 2019 a 2020, no na českých súperov nestačili. Takéto finále bolo aj v minulých dňoch, keď Bratislavčania porazili české mužstvo Capitains Namest z Hodonína 6:5. Bojovali o trofej, ktorá má oficiálny názov Pohár dobrej nádeje. Víťazné slovenské mužstvo tvorili kapitán Miroslav Merschnitz, Dávid Diškanec, Branislav Fábry, bratia Lukáš a Ján Muchovci. Zvíťazili vo všetkých zápasoch.

Na jazere Roulston Lake je 22 hokejových ihrísk rozmerov 140 x 75 stôp (42,6 x 22,8 m) s mantinelmi z prírodného snehu a s malými bránkami vysokými iba 30 cm a širokými 183 cm. Súčasne sa hrá 20 zápasov. Šampionát začína vo štvrtok ceremoniálom ako na olympijských hrách. Každé družstvo odohrá 10 zápasov. Začiatok a koniec dvoch 15 minútových úsekov ohlási historická veľká trúba. Zápas hrajú štyria hráči bez gólmana (jeden strieda). Teplota vzduchu je hlboko pod nulou, v okolí sú zasnežené stromy a hrubý ľad. Do play off postúpilo 32 mužstiev, v ktorom odohrali ešte 5 kôl.

Drevený Stanley Cup je menší ako originálny, no tvary má zachované. Na ňom sú aj tabuľky s víťazmi jednotlivých ročníkov. Asi po mesiaci sa s ním slovenské mužstvo rozlúči a vráti ho kanadským organizátorom.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina