školy

Mistrovství ČR oboru truhlář má již kompletní soupisku finalistů V. ročníku

Skoly_MCRTruhlar
Při zhotovení soutěžního výrobku žáci mohli používat pouze ruční nářadí, aku vrtačku/šroubovák a několik speciálních šablon a přípravků. Foto: archiv SŠNO Bystřice pod Hostýnem
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Na vybraných středních školách v České republice, vyučujících budoucí adepty truhlářského řemesla, se v období od druhé poloviny loňského října do poloviny letošního ledna konala regionální kola pro postup žáků do celostátního finále v pořadí V. ročníku Mistrovství ČR oboru truhlář 2023, zařazeného do přehlídky České ručičky a programu Excelence. Ústřední – finálové kolo soutěže, vyhlášené Klastrem českých nábytkářů a organizované Integrovanou střední školou Slavkov u Brna, proběhne 2. 3. 2023 na výstavišti v Brně při příležitosti veletrhu nábytku a interiérového designu MOBITEX.

Začalo to Prahou…

Právě probíhající 5. ročník Mistrovství České republiky oboru truhlář, které je od svého 3. ročníku (2019/2020) kromě přehlídky „České ručičky“ zařazeno také v programu „Excelence středních škol“ MŠMT ČR, byl již tradičně vyhlášen Klastrem českých nábytkářů (KČN) ve spolupráci s jeho hlavním organizátorem Integrovanou střední školou Slavkov u Brna (ISŠ). Soutěž, jejímž oficiálním mediálním partnerem je Dřevařský magazín (DM), je určena pro žáky tříletého učebního oboru 33-56-H/01 Truhlář, kteří v době zahájení ročníku, respektive v době konání příslušného regionálního kola nedosáhli věku 20 let. Jde o tříkolovou soutěž jednotlivců složenou ze školních kol, z nichž max. 2 žáci postupují do kola regionálního a nejlepší žák za každý kraj pak do v úvodu zmíněného ústředního – finálového kola v Brně.

Prvním z letošních regionálních kol, v nichž se zpravidla mezi sebou utkávají žáci z jednoho nebo dvou vzájemně sousedících krajů, bylo stejně jako loni regionální kolo pro hlavní město Prahu. Konalo se 19. 10. 2022 v SOŠ Jarov za účasti osmi žáků (4 domácí a 4 z Akademie řemesel Praha) a do finále se z něho probojoval Filip Oklamčák, zástupce pořádající SOŠ Jarov.

V polovině listopadu (15. 11. 2022) proběhlo v areálu odborného výcviku SPŠ a SOU Pelhřimov v pořadí druhé regionální kolo pro kraje Vysočina a Jihočeský. Utkalo se v něm celkem 10 žáků ze dvou jihočeských škol a tří škol z Vysočiny, z nichž si účast ve finále vybojovali za kraj Vysočina Jan Brávek z pořádající SPŠ a SOU Pelhřimov a za kraj Jihočeský Adam Kepka ze SŠ technické a obchodní Dačice.

O cca týden později (23. 11. 2022) se uskutečnilo regionální kolo pro Středočeský kraj, pořádané SOŠ Hluboš, kterého se spolu s devíti školami z regionu zúčastnila i partnerská škola SOŠ Litvínov – Hamr. Zde si mezi 20 soutěžícími postup do finále v Brně vybojoval Jaroslav Nágl ze SOŠ a SOU Beroun.

Den poté (24. 11. 2022) proběhlo na půdě SOU Domažlice regionální kolo pro kraje Plzeňský a Jihočeský. Zúčastnila se ho pouze trojice škol z kraje Plzeňského a svůj finálový post si zde mezi šesti soutěžícími žáky „vybojoval“ František Huttr s pořádající SOU Domažlice.

…s největším zájmem na jihu Moravy a Zlínsku…

Naopak tradičně největší účast mělo regionální kolo pro kraje Jihomoravský a Zlínský, které proběhlo 8. 12. 2022 ve školních dílnách SŠ nábytkářské a obchodní Bystřice pod Hostýnem v kraji Zlínském. Zde se na pomyslnou startovní čáru postavilo celkem 22 žáků reprezentujících spolu s pořádající školou ještě SOŠ a Gymnázium Staré Město a SPŠ stavební Valašské Meziříčí a z kraje Jihomoravského SŠ dopravy, obchodu a služeb Moravský Krumlov, ISŠ Slavkov u Brna, SOU a SOŠ SČMSD Znojmo s.r.o., ISŠ Hodonín, SŠ stavebních řemesel Brno – Bosonohy, Masarykovu SŠ Letovice, SŠ polytechnickou Brno a SOU tradičních řemesel a VOŠ Brno.

Vlastní regionální kolo pak zahrnovalo 5 hodin trvající praktickou část, při níž mohli soutěžící používat pouze ruční nářadí, aku vrtačku/šroubovák a několik speciálních šablon a přípravků. Jejich úkolem bylo zhotovit podle předem obdržené výkresové dokumentace odpočinkovou lavici ze smrkového dřeva. Mezi jimi prováděné technologické operace patřilo např. ruční zhotovení čtyř rohových spojů na čep a rozpor, slepení dvou kusů bočních sestav a do nich vyvrtaných otvorů pro spojovací kolíky a nábytkový šroub a další práce včetně montáže.

Výkony žáků hodnotila odborná porota tvořená čtveřicí zástupců oborových firem z regionu. Jmenovitě KČN delegovanou předsedkyní PhDr. Dagmar Koudelkovou, Ing. Rostislavem Kahajou (TON, a.s., Bystřice pod Hostýnem), Ing. Tadeášem Měrkou (CZECH PLYWOOD, s.r.o., Holešov) a Vladimírem Petříkem (LENA NÁBYTEK, s.r.o., Holešov – Všetuly), kteří hodnotili výrobky zejména z hlediska dodržených rozměrů podle výkresové dokumentace, provedení čistoty spojů, funkčnosti výrobku, celkového vzhledu a dodržování bezpečnosti práce.

Podle nich se svého úkolu nejlépe zhostil (s 92 body z možných 100) zástupce Jihomoravského kraje a v pořadí již šestý finalista mistrovství Dominik Sabol z Masarykovi SŠ Letovice. Svůj výrobek navíc dokončil 44 minut před vypršením časového limitu, a to téměř ve stoprocentní kvalitě provedení. Finalistou za kraj Zlínský se dosažením 88 bodů stal Martin Dědek z pořádají SŠ nábytkářské a obchodní Bystřice pod Hostýnem.

…a skončilo Českou Třebovou

Ve stejný den (8. 12. 2022) proběhlo pak ještě regionální kolo pro kraje Ústecký a Liberecký, pořádané v prostorách SŠ řemesel a služeb Děčín. Do brněnského finále za Ústecký kraj postoupil Lukáš Jurček ze SOŠ Litvínov – Hamr a za kraj Liberecký Lukáš Horna ze soukromé Střední školy Kateřinky – Liberec s.r.o.

O týden později 15. 12. 2022 si v rámci regionálního kola pro kraje Moravsko­slezský a Olomoucký 21 žáků poměřilo svůj řemeslný um na SŠ řemesel Frýdek-Místek. Zde si postup do finále za Moravskoslezský kraj zajistil Lukáš Klezl ze SŠ technické a zemědělské Nový Jičín a za kraj Olomoucký Antonín Přibil ze SŠ polytechnické Olomouc.

Poslední dva finalisté z krajů Pardubický a Královéhradecký vzešli z regionálního kola konaného 18. 1. 2023 na SŠ technické a dopravní Gustava Habrmana v České Třebové. Zúčastnili se ho budoucí truhláři ze sedmi škol, z nichž do celorepublikového finále v Brně postoupili za kraj Královéhradecký Tomáš Řehák ze SUPŠ hudebních nástrojů a nábytku Hradec Králové a Jan Velinský ze SPŠ stavební Pardubice – Rybitví za kraj Pardubický.

Foto: archiv SŠNO Bystřice pod Hostýnem

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina