aktuality

Věžák ze dřeva? Ve Švédsku to jde

Drevostavby_Sara
75 m vysoká budova Sara Kulturhus patří k nejvyšším dřevostavbám světa
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V Česku se staví ze dřeva rodinné domy, ve Švédsku jsou to i výškové budovy. Druhou nejvyšší dřevostavbu světa navrhl ateliér White Arkitekter, ve kterém pracuje český architekt Filip Sudolský. „Ještě před deseti lety si byly české a švédské normy podobné. Teď je ve Švédsku potřeba akorát prokázat, že dřevostavba při požáru vydrží, myslím, 90 minut stát, aby bylo možné evakuovat lidi. Potřeba je například speciální nátěr,“ srovnává Sudolský v rozhovoru pro iRozhlas.

Na výškové budově ze dřeva je podle Sudolského nejtěžší přesvědčit ostatní, že to jde – a najít někoho, kdo to konstrukčně propočítá. Druhou největší budovou světa ze dřeva je kulturní dům Sara ve městě Skelleftea na severu Švédska.

„Pak už to bylo jednoduché. Celá budova byla postavená v továrně a dovezená na stavbu. Jeřábem se celé pokoje vyzvedly na svoje místo a pak se sešroubovaly,“ popisuje architekt, který do studia White Arkitekter nastoupil hned po škole. Stejně jako ostatní zaměstnanci je zároveň akcionářem své firmy.

Celý článek ZDE

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina