aktuality

Solidarita s južnou Moravou

RTT
Pomoc pre tornádom zničené obce na Južnej Morave poskytne aj Rettenmeier Tatra Timber, s.r.o., v Liptovskom Hrádku. Foto: PhDr. Peter Zemaník
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Prvý šok ešte nestihol odznieť. Napriek tomu sa obyvatelia tornádom zničenej oblasti na južnej Morave už pustili nielen do upratovania, ale predovšetkým do rekonštrukcie svojich zničených príbytkov. Akútny nedostatok stavebného materiálu sa pokúšajú zmierniť aj členské spoločnosti Zväzu spracovateľov dreva SR (ZSD SR), ktoré zorganizovali dodávku dvoch kamiónov s potrebným stavebným rezivom pre občanov, ktorí ho najviac potrebujú.

V spolupráci s Mgr. Petrom Dreslerom, Ph.D., ktorý je obecným zastupiteľom a členom krízového štábu v obci Hrušky u Břeclavi vypravia pomoc, ktorá do obecného skladu so stavebným drevom dorazí v dvoch termínoch. Tá prvá pravdepodobne v treťom júlovom týždni (12. – 16. 7. 2021).

„Dohoda bola operatívna a snaha poslať kamión s potrebným materiálom sa tak neminie účinku,“ hovorí Ing. Ingrid Benčová, konateľka firmy Rettenmeier Tatra Timber, s.r.o., v Liptovskom Hrádku. Táto spoločnosť je najväčším piliarskym spracovateľom guľatiny na Slovensku a ročne spracuje až 670 tis. m3 dreva, z ktorého vyrába nielen stavebné rezivo.

Rettenmeier Tatra Timber, s.r.o. vyrobí a vypraví vo vlastnej réžii na cestu jeden kamión so strešnými latami a stavebným rezivom a spoločnosť KOLBACH, s.r.o., Studenec vyrobí, pripraví a distribuuje druhý. Na jeho produkciu sa poskladajú všetky členské spoločnosti Drevárskej sekcie ZSD SR (25 spoločností) rovnakým dielom.

Celková hodnota pomoci je približne 27 tis. € (bez DPH).

„Je to to najmenej, čo môžeme v rámci solidarity poskytnúť. Aj keď to na prvý pohľad vyzerá, že reagujeme neskoro – lebo, kto rýchlo dáva, dvakrát dáva – sme presvedčení, že stavebný materiál bude potrebný veľmi dlho, pretože škody sú obrovské. Rýchlosť peňazí je okamžitá, sila dreva a tejto pomoci však bude viditeľná roky,“ povedal v tejto súvislosti Ing. Milan Benco, predseda Drevárskej sekcie ZSD SR.

Zdroj: TS ZSD SR

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina