aktuality

Další tři tituly Mistr tradiční rukodělné výroby

Pavel Krahulík
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Titul Mistra tradiční rukodělné výroby Jihomoravského kraje pro letošní rok udělila Rada Jihomoravského kraje Marii Vachunové z Velké nad Veličkou v oboru Šití a vyšívání, Eduardu Bařinovi z Čejkovic v oboru Bednářství a Pavlu Krahulíkovi z Brna v oboru Tesařina.

„Udělením tohoto titulu vyjadřujeme veřejné uznání a podporu těmto osobnostem, které dokonale ovládají znalosti a dovednosti tradiční rukodělné výroby. Ocenění je udělováno pouze v těch oborech tradiční výroby, které jsou zásadním způsobem ohroženy nebo jim hrozí zánik. Držitelé tohoto titulu zpravidla také předávají toto své umění mladší generaci a díky tomu se tato vzácná řemesla na jižní Moravě daří zachovat i do budoucna,“ uvedl k udělení ocenění radní Tomáš Soukal.

V dosavadní historii ocenění byly podány nominace na udělení titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Jihomoravského kraje již podeváté. Samotné slavnostní předání titulů za letošní rok se uskuteční podle aktuálního vývoje epidemiologické situace na některé z vybraných kulturních akcí.

Titul je spojen s finančním darem Jihomoravského kraje, který v letošním roce činí 20 000 Kč, a s pamětní plaketou.

Eduard Bařina pochází z již páté generace bednářů. Původně se vyučil truhlářem, později absolvoval Školu uměleckých řemesel. Pro bednářskou výrobu, do které ho zasvětil jeho prastrýc pan Dominik Pecka, začal nejdříve zhotovovat řezbářsky zdobená víka. Postupem času se výrobě začal věnovat sám. Setkával se s mistry bednáři, učil se jejich znalostem a dovednostem. Pan Bařina se zaměřuje výhradně na výrobu sudů pro vinaře a výrobce destilátů, pro které vyrábí sudy různých velikostí a tvarů v rozmezí. 5 – 5 000 l. Již 30 let vyrábí výroční sudy se zdobeným víkem pro Templářské sklepy v Čejkovicích. Při výrobě sudů používá pan Bařina historií osvědčené nástroje a dodržuje tradiční technologické postupy. Před 11 lety si zřídil v Čejkovicích dílnu. V dílně pracují tři řemeslníci, kterým své řemeslo předává. Vzhledem k tradici jejich rodinné firmy se předpokládá, že ve stopách svého otce půjde i jeho malý syn.

Eduard Bařina

Pavel Krahulík získal lásku ke dřevu především od svého dědečka a jeho bratra, který byl vyučený tesař. Vystudoval na Středním odborném učilišti obor tesař pro pozemní stavby. Pracoval pro různé podniky, kde připravoval stavby, poté si založil vlastní živnost. Posledních 14 let se zabývá rekonstrukcemi a opravami roubenek a mnoha dalších památkově chráněných dřevěných staveb. Informace získává z odborných publikací, návštěvami skanzenů i dřevěných staveb soukromých vlastníků. Největším přínosem jsou pro něj samotné stavby. Při odstraňování poškozených částí pečlivě zakresluje a dokumentuje pracovní postupy, úpravy a způsoby opracování. Pan Krahulík má syna, který se o práci svého otce zajímá a postupně se v oboru zaučuje. V září 2020 nastupuje jako Mistr odborného výcviku na Střední školu stavebních řemesel Brno-Bosonohy.

Pavel Krahulík

Zdroj: Portál Jihomoravského kraje

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina