archív aktualít rok 2015

Vícepodlažní dřevostavby ELK dobývají Anglii

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

ELK Oxford 1mSpolečnosti ELK v Plané nad Lužnicí, která je součástí stejnojmenného rakouského koncernu a patří mezi přední tuzemské výrobce montovaných domů a objektů v oblasti občanské vybavenosti, se v posledních letech mimořádně dobře daří na britských ostrovech. Po úspěšně zrealizovaném bytovém a kancelářském komplexu Garden Road (v letech 2011–2012) v anglickém Richmondu a v roce 2013 dokončené I. etapě projektu studentských kolejí pro univerzitu v Oxfordu, zahájila v loňském roce práce na další významné zakázce pro Thames Street v Oxfordu.

Zatímco první projekt pro Oxford představoval dvě čtyřpodlažní budovy, z nichž každá má užitnou plochu kolem 3 tis. m2 a je v nich situováno celkem 82 pokojů a 42 bytů pro studenty, loni započatý projet se tentokrát týká výstavby pěti šestipodlažních budov, které budou opět sloužit jako koleje. „V srpnu loňského roku jsme rozjeli výrobu stěnových panelů, která s určitými přestávkami probíhala až do ledna letošního roku. Poté bude následovat převoz panelů na místo realizace a montáž. Zakázka by měla být kompletně dokončena na jaře 2015,“ informuje nás Veronika Příplatová, vedoucí marketingu ELK s tím, že projekty tohoto charakteru mají vždy své výrobní a stavební zvláštnosti. „Výškové budovy se obvykle staví po jednotlivých patrech. Napřed se udělá kompletní patro celé budovy a pak se na to postaví další. V Oxfordu se ale bude stavět trochu jinak. Každá budova se bude stavět na výšku a bude složena z celkem tří bloků, přičemž nejdříve se postaví na výšku jeden blok a k němu se pak přidá další. Budovy jsou uvnitř rozděleny příčkou, která je neprůchozí,“ pokračuje V. Příplatová a dodává, že na na fasádách bude použita imitace pohledových lícových cihel, typických právě pro stavby ve Velké Británii. Kromě nich bude fasáda tvořena hliníkovými deskami a modřínovým dřevěným obložením, což kolejím dodává originální vzhled.

Jednotlivé stěny vyráběné v nízkoenergetickém provedení budou expedovány průběžně podle předem schváleného harmonogramu a výrobní závod budou opouštět s již zabudovanými dřevěnými okny s hliníkovým opláštěním, vyráběné sesterskou společností WindowStar, která sídlí ve stejném areálu. Součástí dodávky společnosti ELK, stejně jako při realizaci v roce 2013, nejsou koupelny, které si investor řeší sám tím, že do všech obytných jednotek namontuje speciální koupelnové boxy, které již obsahují vše potřebné pro plně funkční koupelnu.

Foto: Ke dvěma čtyřpodlažním budovám studentských kolejí v Oxfordu přibude letos dalších pět šestipodlažních objektů, vyráběných od srpna 2014. (Foto: archiv výrobce)

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina