archív aktualít rok 2013

Požadujú finančne kompenzovať systémové služby lesov

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

LesMedzinárodná konferencia „Ekosystémové služby lesov a ich ekonomické zabezpečovanie“ sa zaoberala zvýraznením hospodárenia súkromných lesov v SR. Ich celospoločenské funkcie by mal štát finančne dotovať. Neznamená to zvyšovanie ceny vyťaženého dreva, ani stanovenie poplatkov za vstup do lesa. Pre kompenzáciu týchto požiadaviek vlastníkov, správcov a obhospodarovateľov lesov musí spoločnosť (štát) nájsť iné možnosti finančnej pomoci, napríklad z operačných programov, štátnou pomocou a ďalších foriem.

Na konferencii vystúpili takmer dve desiatky odborníkov zo Slovenska, aj z Českej republiky, Maďarska a Poľska. V referátoch štátny tajomník ministerstva životného prostredia prof. Ján Ilavský, PhD. prezentoval ekosystémové služby ako spoločný záujem lesného hospodárstva a ochrany prírody. Predseda združenia neštátnych vlastníkov lesa Ján Vanko informoval o obmedzeniach hospodárenia z titulu ochrany prírody a nákladoch, ktoré majú súkromní vlastníci lesa so zabezpečením sociálnych a ekologických služieb lesa pre obyvateľstvo. O oceňovaní ekosystémových služieb hovoril Vladimír Čaboun z Národného lesníckeho centra.

Problém s refundáciou ekosystémových služieb je celoeurópsky, no podľa viacerých odborníkov dozrel čas na jeho riešenie. Na záver konferencie predseda Slovenskej lesníckej komory Jaroslav Šulek ocenil prijaté požiadavky trvalého obhospodarovania súkromných lesov na Slovensku.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina