archív aktualít rok 2013

Nové koleje pro univerzitu v Oxfordu původem z jižních Čech

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Koleje Oxford1Akciová společnost ELK Planá nad Lužnicí, patřící mezi přední tuzemské výrobce montovaných domů a objektů v oblasti občanské vybavenosti, realizuje v současné době další z projektů na britských ostrovech, kde se jí v posledních letech mimořádně dobře daří.

Po úspěšně realizovaném bytovém a kancelářském domě Garden Road v anglickém Richmondu, který se vyráběl ve dvou etapách v letech 2011 a 2012, dokončila během prosince ve svých zmodernizovaných a zvětšených výrobních prostorách projekt nových vysokoškolských kolejí pro univerzitu v Oxfordu.

Koleje jsou rozděleny do dvou čtyřpodlažních budov, z nichž každá má celkovou užitnou plochu cca 3000 m2. Projekty tohoto charakteru mají vždy své výrobní a stavební zvláštnosti a je tomu tak i u zakázky pro Oxford.

„Obvykle se výškové budovy stavějí po jednotlivých patrech. Napřed se udělá kompletní patro celé budovy a pak se na to postaví další. V Oxfordu se ale bude stavět trochu jinak. Každá budova se bude stavět na výšku a bude složena z celkem tří bloků, což znamená, že nejdříve se postaví na výšku jeden blok a k němu se pak přidá další. Budovy jsou uvnitř rozděleny příčkou, která je neprůchozí,“ uvedla počátkem ledna před zahájením montáže Veronika Příplatová, vedoucí marketingu s tím, že další zvláštností je nevšední vzhled fasády.

Koleje Oxford2Fasádu zdobí imitace pohledových lícových cihel, typických právě pro stavby ve Velké Británii. Vedle těchto cihel je fasáda tvořena hliníkovými deskami a modřínovým dřevěným obložením, což kolejím dodává originální vzhled. Jednotlivé stěny byly expedovány průběžně (cca na 40 kamiónech) podle předem schváleného harmonogramu. Z výroby odcházely s již zabudovanými dřevěnými okny s hliníkovým opláštěním, která mají atypickou výšku. Rovněž neobvyklé je, že součástí dodávky společnosti ELK nejsou koupelny. „Ty si investor řeší sám tím, že do všech obytných jednotek namontuje speciální koupelnové boxy, které již obsahují vše potřebné pro plně funkční koupelnu,“ doplnila V. Příplatová s dovětkem, že vlastní montáž bude otázkou několika týdnů. Předání stavby do užívání by mělo proběhnout do konce I. čtvrtletí 2013.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina