archív aktualít rok 2013

Pasívne domy vhodné aj pre alergikov a astmatikov

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

ForDom EcoCubeNajväčší slovenský výrobca nízkoenergetických a pasívnych domov ForDom, s.r.o. Zvolen zrealizoval vlani 33 stavieb (27 stavieb v roku 2011). Zaznamenal za rok 2012 celkové tržby vo výške 3,5 mil. € (o 25 % viac ako v roku 2011). Viac ako tretina tržieb pochádza z exportu do Rakúska.

Pasívny dom sa vyznačuje vysokým komfortom, v zime je v ňom príjemne teplo a v lete chladno, so stále privádzaným čerstvým vzduchom, vhodný aj pre alergikov a astmatikov. Vetranie s rekuperáciou dodáva čerstvý vzduch v chladných a teplých mesiacoch, bez potreby otvárania okien. Malé tepelné čerpadlo zem-voda sa stará o teplú vodu a tepelnú pohodu stenovým vykurovaním. Podrobne informoval o tom marketingový riaditeľ ForDom Ing. Branislav Kuzma.

Systém pasívnych domov EcoCube je postavený z ekologických materiálov, predovšetkým z dreva a izolačných materiálov. Ako akumulačná vrstva sú použité nepálené tehly, hlinené omietky. Medzi izolačné vrstvy zaradili aj ovčie rúno. Zákazník si môže zvoliť rôzne veľkosti typových montovaných domov a individuálne dispozičné riešenia.

Výhodou je pevná cena výstavby. Za dostupnú cenu od 108.000 €, vrátane DPH, podľa výpočtu PHPP (Passive House Planing Package) dostane zákazník v každom  ročnom období hotový dom „na kľúč“. PHPP je prehľadný projekčný nastroj vyvinutý pre projektantov a architektov. Montované rodinné domy majú celostenovú konštrukciu.

Spoločnosť ForDom je držiteľom značky kvality drevostavieb, členom Zväzu spracovateľov dreva SR a Inštitútu energeticky pasívnych domov (IEPD). Má 20 zamestnancov a realizuje stavby na Slovensku a v Rakúsku.

 

Foto: EcoCube je energeticky pasívny dom postavený z ekologických materiálov za dostupnú cenu, so zastavanou plochou 62,3 m2 a úžitkovou plochou 89,5 m2

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina