archív aktualít rok 2013

Užitečná publikace nejen pro studenty pilařiny

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Zaklady pilarinyKoncem minulého roku byla vydána nová odborná publikace Základy pilařského zpracování dřeva, určená jak žákům lesnických a dřevařských škol, tak i široké odborné veřejnosti. Autorem této poměrně vydařené středoškolské učebnice je Ing. Jindřich Sojka, odborný pedagog pro pilařské zpracování dřeva na České lesnické akademii – střední a vyšší odborné škole v Trutnově.

Účelem knihy, zpracované v podobě jakéhosi slabikáře formátu A4, je podle autora pokud možno co nejnázorněji přiblížit problematiku pilařského zpracování dříví při studiu nejen všech lesnických studijních oborů, ale i v oborech pilař, truhlář, tesař a dalších. Může také pomoci začínajícím podnikatelům v uvedeném oboru, a to s ohledem na široký okruh informací, rozdělených do následujících kapitol:
• význam dřeva a jeho vlastnosti,
• stavba dřeva (mikroskopická struktura, buňky, anizotropie a vlákna dřeva, odkloněná vlákna),
• makroskopická struktura dřeva (dřevo, stromy, doplňkové znaky makroskopické stavby, chemické složení dřeva, dřevo jako zdroj energie, vady dřeva, fyzikální a mechanické vlastnosti dřeva, odvozené a technologické vlastnosti dřeva),
• technologie pilařské výroby (skladování a manipulace kulatiny, pořez, třídění řeziva, jeho skladování, přirozené a umělé sušení, terminologie řeziva),
• stroje pro pilařské zpracování kulatiny (stroje pro manipulaci kulatiny, stroje pro podélné dělení – vlastní pořez),
• nástroje pro pilařské stroje,
• údržba nástrojů,
• bezpečnost práce v pilařské výrobě.
Tyto informace jsou obsaženy na 80 stranách a doplněny asi stovkou fotografií a obrázků.

Publikaci, jejíž cena činí 220 Kč (včetně balného a poštovného), je možné koupit či objednat přímo ve škole na adrese Česká lesnická akademie Trutnov – střední škola a vyšší odborná škola, Lesnická 9, 541 11 Trutnov (www.clatrutnov.cz) nebo elektronicky (e-mail: cla@clatrutnov.cz).

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina