archív aktualít rok 2012

Dřevorubci mimo zápolení o titul i důstojně vzpomenuli na své kolegy

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Drevorubac_04Nedaleko skalního města v Dolním Adršpachu na Náchodsku proběhl v sobotu 14. ledna v pořadí čtvrtý ročník soutěže Dřevorubec roku Adršpach 2012, která je mezi profesionálními dřevorubci považována za jednu z nejtěžších v daném oboru. Podle organizátora soutěže Pavla Cohly, majitele místní lesnické firmy, je určena všem mužům, kteří se téměř každý den setkávají s dřevařinou.

Drevorubac_03„Chlapi pracující v lese nemají vzhledem k náročnosti práce moc možností popovídat si s kamarády, s nimiž sdílejí podobné profesní problémy i radosti. Toto setkání je pro ně jedna z mála příležitostí zjistit, kdo je v čem dobrý a kdo nejlepší. V lese to objektivně moc nejde, neboť každý má jiný porost, ale zde jsou podmínky pro všechny účastníky stejné. Nejedná se o žádné závody, kde se např. motorová pila rozebírá na ponku, zde se to dělá na zemi, na pařezu, na kládě, prostě tak, aby se soutěž co nejvíc přiblížila realitě v lese,“ seznámil nás Pavel Cohla s cílem soutěže, na kterou se letos přijelo utkat šestnáct dřevorubců z celé republiky i ze zahraničí.
Úkolem soutěžících bylo absolvovat několik disciplín, mezi nimiž bylo, kromě již zmíněné výměny řetězu, i např. fyzicky velmi náročné nakládání a následné shazování (10x po sobě) asi 40 kg těžké klády na vůz, přesekávání 20 cm silného polena či divácky atraktivní odvětvování kmene. „Pět nejlepších soutěžících v součtu časů pak absolvovalo finálovou tzv. královskou disciplínu a tou je kácení na přesnost. Úkolem je položit desetimetrovou kládu zapuštěnou do země co nejblíže kolíku, který je osm metrů od ní. Ideální je trefit přímo kolík, pokud ne, tak se počítají centimetry od dopadu klády ke kolíku a každý je hodnocen jednou trestnou sekundou,“ vysvětluje organizátor s tím, Drevorubac_02že tato disciplína umí pořádně zamíchat pořadím
Vítězem letošního ročníku se stal Michal Novák z Police nad Metují, který kromě titulu Dřevorubec roku 2012 získal i hlavní cenu sponzora soutěže v podobě nové motorové pily. Druhé místo obsadil Jiří Doležal, rodák z Velkého Poříčí u Náchodu. Ten ale za svým umístěním přicestoval až z 1300 km vzdáleného švédského Linköpingu, v jehož okolí začal před šesti lety pomáhat s likvidací rozsáhlé lesní kalamity a dnes zde spoluvlastní arboristickou firmu. Nemalou vzdálenost, i když v porovnání s J. Doležalem zhruba čtvrtinovou, absolvoval i třetí v pořadí Aleš Ošťádal, zástupce dřevorubců z Beskyd. Výkony všech soutěžících se zaujetím sledovalo několik desítek diváků, pro které neméně zajímavým bylo i celodenní sochařské vystoupení v podání řezbářů Pavla Tryzny z Vrchlabí a Jana Kužela z Dobré Vody u Hořic. Jimi zhotovená plastika dřevorubce a zvonička, které ještě týž den požehnal broumovský římskokatolický farář Martin Lanži, zůstanou natrvalo stát na louce, kde soutěž každoročně probíhá, na památku všem, kdo se z náročné a nebezpečné práce v lese již nikdy nevrátili.

Foto: Průřez jednotlivými disciplínami soutěže. Vyřezávání dřevorubce dřevosochařem Pavlem Tryznou a žehnání zvoničky knězem Martinem Lanžim

Drevorubac_01Drevorubac_07Drevorubac_08

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina