aktuality

Rozšířili výrobu o CLT panely pro vícepodlažní dřevostavby

Výroba konstrukčních panelů CLT STANDARD ve společnosti AGROP NOVA
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Společnost AGROP NOVA spustila na zbrusu nových linkách výrobu konstrukčních panelů CLT STANDARD, které mají největší potenciál v nepohledových, vysoce staticky a požárně namáhaných konstrukcích vícepodlažních dřevěných budov. Ty se konečně začínají ve větší míře projektovat a stavět i v České republice.

V horizontu 2–3 let plánuje společnost vyrábět každoročně až 10 000 m3 panelů CLT STANDARD v souladu s přirozeně rostoucí poptávkou a očekává, že většina této produkce zůstane v ČR. V současné době dodává do České republiky přibližně 25 % své výrobní kapacity stavebních prvků NOVATOP a předpokládá, že u panelů CLT STANDARD to bude až 75 %. Na zahraničních trzích lze nyní pozorovat přebytek výroby, a tak další zvýšení výrobní kapacity se bude zvažovat až po vyrovnání nabídky a poptávky. Již dnes je ve výrobním areálu v Ptení u Prostějova připravený pozemek a technické řešení pro další výrobní halu s kapacitou až 30 000 m3 panelů CLT.

„U několika českých projektů jsme v posledních letech byli vystaveni přímé konfrontaci s konkurencí a na základě těchto zkušeností se rozhodli urychlit investici v objemu cca 100 milionů korun do nové haly i strojů a upřednostnit ji před jinými záměry,“ komentuje aktuální situaci Jiří Oslizlo, předseda představenstva AGROP NOVA a.s., a dodává: „Od této chvíle nabízíme pod značkou NOVATOP svým způsobem unikátní celosystémové řešení pro vertikální i horizontální dřevěné konstrukce vícepodlažních budov. Ve spolupráci s předními českými odborníky dále připravujeme speciální standardizovaná řešení pro vícepodlažní administrativní budovy ušitá na míru české legislativě.“

V posledních letech je stále větší zájem o využití dřeva při stavebních projektech, přičemž tuto tendenci umocňuje i jeho ekologický charakter. Dlouhou dobu bránilo většímu rozvoji vícepodlažních dřevěných konstrukcí v České republice omezení požární výšky na 12 m. Avšak díky společnému úsilí zástupců hasičů, České agentury pro standardizaci a Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT (UCEEB) bylo koncem minulého roku vydáno odborné stanovisko, které potvrdilo možnost aplikace požárně inženýrského přístupu i u dřevěných staveb a jejich výstavbu do výšek přesahujících dosavadní limit. V první polovině roku 2025 se očekává vydání návrhu na změnu požární normy u dřevostaveb, aktuálně je předmětem odborné diskuse finální výškový limit. Často se hovoří o výšce 22,5 m, což odpovídá osmi patrům a představuje maximální výškovou hladinu pro krajská města.

Zdroj: TZ AGROP NOVA

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina