aktuality

Oceněnou dřevěnou kapli vysvětili v Nesvačilce

Slavnostní vysvěcení kaple v Nesvačilce
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V Nesvačilce, malé obci na Brněnsku, byla dne 8.5.2024 slavnostně vysvěcena nová kaple Panny Marie Bolestné. Její stavba trvala téměř 10 let a stála 24 mil. Kč. Převážnou část této sumy vybrali mezi sebou sami farníci.

Datum akce bylo naplánováno na den, který je znám především jako den osvobození. V církevním kalendáři je ale tento den uveden jako svátek Panny Marie prostřednice všech milostí.

Slavnostního vysvěcení, které provedl brněnský biskup Pavel Konzbul, se zúčastnila odhadem více než tisícovka lidí z řad místních farníků, návštěvníků z širokého okolí i oficiálních hostů, včetně ministra životního prostředí Petra Hladíka, ministra zemědělství Marka Výborného nebo hejtmana Jihomoravského kraje Jana Grolicha.

Autorem návrhu této zajímavé a architektonicky ceněné dřevostavby je architekt Jan Říčný. Projekt vzniknul v roce 2012 a v roce 2017 získal titul Dřevěná stavba roku v kategorii Dřevěné konstrukce – návrhy. Se stavbou začali v roce 2014, tedy přesně před 10 lety.

Hlavní – centrální – konstrukci válcovité, 25 metrů vysoké dřevostavby vejčitého půdorysu tvoří 7 kuželovitě uspořádaných jedlových trámů, opracovaných ručně pouze sekerami, vycházejících z kamenného základového soklu šikmo nahoru směrem k otevřenému kruhovému střešnímu otvoru. Při pohledu zespodu působí trámy jako paprsky světla, které vchází otvorem do chrámu. „Trámy odkazují k sedmi utrpením Panny Marie. Osmý trám, osazený napříč, dotváří obraz kříže. Desítky malých oken symbolizují slzy. Stavba ční se svou bílou věžičkou v rozlehlé krajině mezi poli jako maják naděje. Konstrukčně je inspirovaná středověkými stavebními postupy, které se tu setkávají s moderními technologickými možnostmi,“ uvedl architekt Jan Říčný.

Na chrám začali v Nesvačilce spořit už v roce 1920, kdy vznikl Spolek pro stavbu nesvačilské kaple. Časem sesbírané peníze se ale za války rozkradly a ani komunistická éra myšlenkám na katolické chrámy nepřála. Jejich přání se jim tak splnilo po více než sto letech.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina