aktuality

Stát podpoří výstavbu dřevostaveb

Ministr životního prostředí Petr Hladík a ředitelka ADMD Lenka Trandová
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Ministerstvo životního prostředí chce prosadit větší podporu dřevostaveb. Při návštěvě veletrhu Dřevo a stavby Brno to uvedl ministr Petr Hladík. Cestou by mělo být zvýšení finanční podpory, jejíž přesnou podobu chce ministerstvo teprve specifikovat. „Předpokládám, že v rámci revize Nové zelené úsporám, která by měla přijít od příštího roku, víc podpoříme dřevostavby a přístavby, nástavby, resp. rekonstrukce ze dřeva. O přesné formě podpory se nyní vedou odborné diskuse,“ uvedl Petr Hladík a dodal, že už dnes je dřevo preferováno u novostaveb nebo komplexních rekonstrukcí veřejných budov financovaných z operačního programu. Ale nejzásadnější pobídka podle něj přijde až v příštím roce s revizí NZÚ.

Brzdou většího rozšíření dřevostaveb jsou podle Hladíka opatrný přístup Čechů ke stavbám ze dřeva a omezující požárně-bezpečnostní předpisy, které nedovolují stavět dřevostavby vyšší než 12 metrů.

Právě požárně-bezpečnostní omezení by se však měla brzo změnit. Jak na veletrhu informovala ředitelka Asociace dodavatelů montovaných domů Lenka Trandová, změny se očekávají již do konce letošního roku. „Do 18 metrů bude možné stavět čistě dřevěné stavby, do 22 metrů stavby kombinované s betonem a nad 22 metrů stavby s hodnocením požárně-inženýrského přístupu, tedy klidně i 50 nebo 100 metrů vysoké,“ uvedla Lenka Trandová.

Zdroj: BVV

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina